Direct door naar content
Blinde klimmer voelt zijn weg met lego afbeelding nieuwsbericht

Blinde klimmer voelt zijn weg met lego

09 oktober 2020

Matthew Shifrin is sinds een jaar bezig met klimmen. Dat is extra bijzonder omdat hij al vanaf zijn geboorte blind is. Samen met zijn vriend Max heeft hij een manier gevonden die hem helpt zijn weg op de klimmuur uit te stippelen. Hij maakt de route namelijk na met lego! 

Als beginnend blinde klimmer zul je ook af en toe vallen. Matthew weet daar alles van. “Ik heb wel gehad dat ik als een soort sloopkogel in de klimhal hing te bungelen. Dat was niet grappig en vooral ook erg eng”, vertelt hij aan de BBC. “Het probleem als je blind bent is dat je nooit weet hoe ver je naar beneden valt. De angst voor het onbekende is een groot ding voor beginnende klimmers zoals ik.” Zijn oplossing om die angst te overwinnen: meer in dat onbekende gebied komen. 

Lego-route
Bij het klimmen kwam hij erachter dat het voor hem exta belangrijk is om de routes op de klimmuur beter te begrijpen. Matthew bedacht daar samen met Max een oplossing voor. Ze kwamen op het idee om kleine routekaartjes van lego te maken, zodat Matthew de route kan voelen met zijn handen. Max fungeert ook als de gids van Matthew tijdens het klimmen. Dat doet hij door via een oortje aanwijzingen te geven waar de grepen zitten. “Ik vertrouw Max volledig."

Controle en vrijheid
Ondertussen maken ook andere klimmers met een visuele beperking gebruik van het systeem van Matthew en Max. Hij hoopt nu dat het systeem ook bij klimwedstrijden gebruikt gaat worden, want hij ziet zelf een groot voordeel in de ontdekking. Het idee dat je even geen afleiding hebt van de drukte om je heen gunt hij iedereen. “Als ik klim dan is er alleen ik, de gids op de grond en de muur. Het is gewoon even niks.  Ik denk dat het voor een blind persoon vrij zeldzaam is om dat soort momenten van controle en vrijheid te beleven.” 

Bron: BBC

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: