Direct door naar content
Esmee test een aangepaste vakantiewoning afbeelding nieuwsbericht

Esmee test een aangepaste vakantiewoning

30 oktober 2020

Bij Droomparken worden steeds meer accommodaties aangepast om ze rolstoeltoegankelijk te maken. Een tijdje terug mochten wij aantal gezinnen met een gehandicapt gezinslid blij maken met een testweekend in zo’n aangepaste vakantiewoning. Esmee (19) was één van die gelukkigen die samen met haar ouders twee nachten in een accommodatie in Droompark Beekbergen kreeg aangeboden. Haar moeder Erica doet verslag: “Het was een feestelijk weekend voor ons.” 

Esmee heeft een verstandelijke beperking en zit in een rolstoel. “Ze kan ook wel een beetje lopen. We kunnen daardoor ook altijd wel een mouw aanpassen dat we in een gewoon huisje verblijven”, vertelt Erica. Toch merkte ze de aangepaste vakantiewoning veel voordelen voor het gezin meebracht. 

Cadeautje
De binnenkomst was eigenlijk gelijk al een verademing. “Het is toch heel erg prettig dat er een oprijplaat lag om naar binnen te gaan. Daar was Esmee ook van onder de indruk. We konden zo via de schuifdeur naar binnen bij de huiskamer. Dat is al zoveel makkelijker dan dat je in een klein halletje binnenkomt. Gemak dient de mens met zo’n aangepast huis. En we werden ook nog eens goed ontvangen met taart en bloemen. Het was echt een cadeautje.”

Ruime doorgangen
Ze hadden zelf al een aantal punten bedacht waar ze op zouden letten bij de vakantiewoning. Bij de slaapkamer en de badkamer keek Erica bijvoorbeeld of het ruim genoeg was. “Ook om met Esmee te manoeuvreren als ze de kamer in of uit wil. In de badkamer was het fijn dat er een stoeltje was voor onder de douche en de beugels bij de wc waren handig.” Ze vond vooral de bredere doorgangen erg handig. “Dat was echt veel makkelijker zo.” 

Ook buiten bij de accommodatie is goed meegedacht met rolstoelgebruikers. Zo is een schelpenpad naar de ingang toe vervangen voor een bestraat pad en zijn de wegen in het park naar bijvoorbeeld het zwembad ook goed geasfalteerd. 

Verbeterpunten
En hebben ze nog verbeterpunten voor de accommodatie? Nou kleintjes dan. “Om in de badkamer te komen moesten we een drempeltje over. Dat is voor ons niet zo’n probleem omdat we de rolstoel van Esmee daar makkelijk overheen krijgen, maar met een zwaardere rolstoel is dat denk ik wel anders”, zegt Erica. Ook de hoogte van de wastafel kon net iets beter voor Esmee. “Thuis hebben we een wastafel op zithoogte voor Esmee. In deze woning zat dit net te hoog voor haar.” 

Meer zelfstandigheid
Esmee en het gezin vonden het vooral een heerlijk weekendje doordat de vakantiewoning van alle gemakken was voorzien. “Die oprijplaat vond zij al mooi. Dat ze zo in de huiskamer binnenkwam vond ze prachtig. En natuurlijk vond ze de aangepaste douche en het toilet ook mooi.” Dat soort dingen zijn voor haar erg belangrijk, zegt haar moeder. “Het geeft voor haar iets meer zelfstandigheid als dat allemaal aanwezig is. Op vakantie is het vaak zo dat we meer moeten helpen. We zijn daar altijd vrij makkelijk mee omgegaan. Als zij meer zelf kan doen is dat voor ons als verzorgende ouders ook prettiger. Dan hebben wij ook een beetje meer vakantie.” 

Esmee komt huisje in

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: