Direct door naar content
De droom van Chris: een Ironman finishen afbeelding nieuwsbericht

De droom van Chris: een Ironman finishen

22 oktober 2020

Dromen kun je waarmaken, ook als je een beperking hebt. Dat laat de jonge Amerikaan Chris Nikic (19) zien. Hij is geboren met het syndroom van Down en kon door een moeilijke start de eerste vijf jaar van zijn leven niet lopen. En kijk hem nu eens: hij is volop aan het sporten en traint zelfs voor een Ironman-triatlon. Hij doet dat niet alleen voor zichzelf, want hij wil vooral anderen met een beperking inspireren. 

Een Ironman is een flinke sportprestatie waarbij je 3,8 km zwemt, 180 km fietst en 42 km hardloopt. De ouders van Chris hadden eigenlijk nooit gedacht dat hun zoon tot zoiets in staat zou kunnen zijn. Dat veranderde toen Chris een jaar geleden bij een wedstrijd 1000 meter in een meer zwom. De traditie bij die wedstrijd was dat iedereen die de afstand volbracht zijn naam op een muur mocht zetten. Dat deed hij met een mooie toevoeging: ‘Chris Wereldkampioen’. 

Sneller leren
Toen zijn vader hoorde dat nog nooit iemand met het syndroom van Down een Ironman had meegedaan, dacht hij: waarom zou Chris dat niet kunnen? Zo ontstond de droom van Chris om de Ironman te finishen. Dat betekende natuurlijk veel trainen op het zwemmen, wielrennen en hardlopen. Hij werd daar niet alleen sterker van, zijn vader zag ook dat hij steeds sneller nieuwe vaardigheden aanleerde. 

Omarmd door club
Ook op sociaal vlak heeft het trainen Chris veel op geleverd. Hij werd namelijk ook lid van de triatlonclub van zijn trainer Dan Grieb, waar hij met allemaal fanatieke triatleten zonder beperking traint. Elke zaterdag is er een groepje van twaalf die met hem gaat op zijn lange fietstochten. “Het is een gemeenschap die hem heeft omarmd. Veel anderen zoals hij hebben die sociale interactie niet. Hij maakt deel uit van een team en een gemeenschap.”, zegt zijn vader in Runners World. 

Eigen parcours
Nadat Chris in mei al de eerste was met Down die een halve Ironman finishte, richt hij zich nu volledig op de hele Ironman van Florida. Deze wedstrijd staat nu nog op de kalender op 7 november, maar het is door de ontwikkelingen met corona nog de vraag of dat evenement door kan gaan. Mocht zijn droomdoel worden afgelast dan zetten Chris en zijn trainer gewoon een eigen parcours uit. Het finishen van die afstand betekent namelijk veel voor hem. “Finishen betekent dat ik mijn dromen kan verwezenlijken en voor mezelf kan zorgen en dat ik mensen zoals ik kan inspireren om achter hun eigen dromen aan te gaan.”

Bron: Runners World

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: