Direct door naar content
Kijktip: de docu ‘Bibian Mentel- LEEF’ afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: de docu ‘Bibian Mentel- LEEF’

26 oktober 2020

Snowboardster Bibian Mentel (48) behaalde op de Paralympische Spelen van 2014 en 2018 drie gouden medailles. Naast die sportieve hoogtepunten staan ook grote tegenslagen: Bibian leeft al 21 jaar met de ziekte kanker. Ze kreeg maar liefst veertien keer het slechte bericht dat de ziekte terug was, met vele operaties en bestralingen als gevolg. In de documentaire ‘Biban Mentel: LEEF’ zie je hoe zij ondanks alles positief in het leven probeert te staan. 

Het afgelopen jaar werd Bibian Mentel op de voet gevolgd door de jonge documentairemaker Jesse Bleekermolen (22). Doordat hij veel met Bibian, haar man Edwin en hun drie kinderen, op trok kon hij een intiem portret van haar maken. Je ziet haar strijdlust en haar positiviteit, maar wat zo bijzonder is aan deze documentaire: je ziet haar ook op de meest moeilijke momenten. Bijvoorbeeld als ze in het ziekenhuis opnieuw slecht nieuws krijgt. 

Genieten zolang het kan
Jesse begon met filmen rond de trouwdag van Bibian en Edwin in 2019, omdat artsen hadden gezegd dat ze diezelfde datum in 2020 vermoedelijk niet zou halen. “Nu ruim een jaar later kijk ik terug op wederom een heftig jaar vol ups en downs, maar ben ik nog steeds heel blij dat ik mijn leven mag delen met mijn familie, vrienden en alle dierbaren om mij heen. Hoewel ik uit alles positiviteit probeer te halen, geeft deze documentaire ook de moeilijke momenten weer die ook bij mijn ziekte en het leven horen. Maar ik wil vooral mensen laten zien dat je moet genieten zolang het kan.”

Verhaal achter de lach
Met de film wil de maker ook het verhaal achter de lach van Bibian laten zien. “Bibian staat bekend om haar ‘leef’ motivatie, maar achter de lach en positiviteit schuilt ook een vrouw, een moeder en echtgenote die langzaam de strijd tegen de ziekte zal gaan verliezen. Het afgelopen jaar heeft ze wederom flink wat meegemaakt, waarbij de kans heel groot was dat ze dit niet zou overleven. Het maken van de film was daardoor bijzonder. Ik heb daar ook veel diepgaande gesprekken over gevoerd met Bibian, omdat zij echt een document heeft willen maken als herinnering voor al haar dierbaren.”

De ontroerende documentaire ‘Bibian Mentel: LEEF’ is nu te zien op Videoland. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: