Direct door naar content
Dennis Verhoeven: “Kijk naar wat je wel kunt” afbeelding nieuwsbericht

Dennis Verhoeven: “Kijk naar wat je wel kunt”

29 oktober 2020

Ze noemen bokser Dennis Verhoeven (41) ook wel ‘The Sledgehammer’. Zijn rake hoeken hebben hem namelijk al heel wat titels en bekers bezorgd. Hij bewijst daarmee dat je met een beperking veel meer kunt bereiken dan mensen misschien verwachten. De Eindhovenaar heeft ook altijd gebokst tegen boksers zonder beperking. In de ring vergeet Dennis ook dat hij een beperking heeft. “Je moet kijken naar wat je wel kunt.”

Dennis is geboren met misvormde handen en voeten en een spierziekte, maar dat heeft hem nooit ergens van weerhouden. Hij begon met boksen in zijn jeugd nadat hij de bekende film Rocky met Sylvester Stallone zag. “Ik herkende mezelf in hem, want Rocky was ook iemand waar mensen allerlei vooroordelen over hadden. Hij laat in de film zien dat dat beeld niet klopt. Mensen kijken vaak alleen naar de buitenkant. Ze hebben bijvoorbeeld vaak het idee dat iemand met een handicap niet gezond is of niks kan. Er zijn veel vooroordelen bij mensen. In boksen zag ik een mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen.” 

Afscheidswedstrijd
Hij begon met boksen bij een jeugdhonk bij hem in de buurt. Toen hij later met coach Eric van den Heuvel, zelf ook een bokskampioen, ging trainen werd het boksen serieuzer. Dat leverde hem bij de amateurs de Europese titel in het middengewicht op en zelfs de wereldtitel bij de profs. Na dat WK werd hij heel erg ziek en kreeg hij tot twee keer toe teelbalkanker. “Toen dacht ik het hoeft van mij niet meer met het boksen, maar per toeval kwam ik toen mijn huidige trainer tegen: Yucel Fidan.” Samen met hem won Dennis nog meer titels en bekers. Op 1 februari van dit jaar nam hij afscheid van het wedstrijdboksen met een speciale wedstrijd voor Kika. “Het TV-programma Man Bijt Hond, die mij al een tijdje volgden, was daar ook bij.”

Mentaal sterker
Het boksen heeft voor Dennis altijd veel betekent. “Ik ben natuurlijk ook fysiek sterker geworden, maar het heeft mij vooral mentaal gesterkt. Je kunt thuis zielig voor de spiegel gaan zitten, maar je moet toch proberen van iets negatiefs iets positiefs te maken.” Die lessen die hij door het boksen heeft geleerd, probeert hij nu ook anderen mee te geven. “Sommige mensen met een beperking moeten een drempel over. Ik heb altijd geprobeerd om bij anderen die drempel weg te nemen. Als ik het kan dan moet jij het ook kunnen.” Dankzij Mahmut Kirat, de voorzitter van de Muay Thai Bond Nederland, krijgt Dennis nu de kans een cursus te volgen om een officieel gediplomeerd bokstrainer te worden. . 

"Je leert door boksen vooral wat je wel kan en wat je niet kan. Ik zeg altijd: ik ben beperkt en tegelijkertijd onbeperkt"

Dennis Verhoeven

Hij geeft nu ook al aan kinderen met en zonder beperking clinics in het boksen. “Dan laat ik ook gewoon zien wat ik ondanks mijn beperking kan. Dan zeggen zij vaak: ‘ja maar ik heb dit’. Dan antwoord ik: jij hebt dit, maar kijk eens wat je wel kan. Ik probeer ze zo een omschakeling te laten maken. Je moet soms even een spiegel voorgehouden krijgen. Ik ben ook wel eens gevallen, maar dan is het gewoon opstaan en doorgaan. Je kunt wel op de grond blijven liggen maar daar bereik je niks mee.”

Levenslessen
Volgens Dennis is boksen ook een hele geschikte sport door de mentale kracht die je eruit kunt halen. “Het leven is als een bokswedstrijd. Er komen klappen die je kunt opvangen en klappen die je kunt uitdelen. En je leert er ook van out of the box denken. Door te boksen leer je met het leven omgaan. Je leert vooral wat je wel kan en wat je niet kan. Ik zeg altijd: ik ben beperkt en tegelijkertijd onbeperkt.” 

Wil je meer weten over boksen, kijk dan op deze pagina!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: