Direct door naar content
Maak kennis met jongerenplatform JongPIT! afbeelding nieuwsbericht

Maak kennis met jongerenplatform JongPIT!

29 oktober 2020

Eerder deze zomer lieten we je al weten dat een nieuw platform voor jongeren met een chronische aandoening of beperking is opgericht: JongPIT! Dit online platform heeft als doel om perspectief te bieden aan jongeren van 15 tot 30 jaar met een chronische aandoening of beperking. Ze hebben een duidelijke missie: zorgen dat jij niet meer beperkt bent en volledig kunt meedoen in de maatschappij. Op 5 november wordt het platform officieel gelanceerd tijdens een online bijeenkomst. 

Op de website worden verhalen van jongeren zoals jij gedeeld om zo van elkaar te leren. Het platform heeft ook als doel jongeren met een aandoening of beperking een stem te geven. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat die stem ook wordt meegenomen in zaken die over jou gaan. Het is daarom ook zeker de bedoeling van JongPIT! om met de verhalen van jongeren ook invloed uit te oefenen op de politiek, maatschappelijke organisaties en overheden. 

Gevolgen Coronacrisis voor jongeren
Wat JongPIT! voor jou te bieden heeft, laten ze graag aan je zien tijdens de officiële lancering op 5 november van 15.30 tot 17.00 uur. Tijdens dit live online event maken ze gelijk hun ambities bekend en willen zij gelijk een duidelijk geluid laten horen. Zij presenteren dan namelijk ook de uitkomsten van een onderzoek naar de effecten van de coronacrisis op jongeren met een chronische aandoening of beperking. Wat heeft het hen gekost? Of misschien juist wel opgeleverd? Wat kunnen jongeren zelf doen en waar kan de politiek of het bedrijfsleven ondersteuning bieden? 

In gesprek met Mark Rutte
Femke van Zoggel ging onlangs namens JongPIT! al met premier Mark Rutte in gesprek over de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren met een chronische aandoening of beperking. Lees daar ook hier meer over. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voor de twee miljoen Nederlanders met een beperking of chronische aandoening is de coronacrisis een extra zware beproeving. Omdat het gaat om mensen met zeer diverse achtergronden, raakt de crisis hen ook heel verschillend. Zo kampen sommigen met eenzaamheid, is de dagbesteding stopgezet of kan er maar beperkt bezoek komen. Anderen moeten extreem voorzichtig zijn, omdat de kans dat zij ernstig ziek worden van het virus groot is. Vanavond sprak ik met een aantal van deze mensen over de impact van het virus op hun leven. Die is enorm. Zo is de angst voor besmetting groot en zitten sommige van hen al sinds maart in quarantaine. Ook maken zij zich zorgen over het uitstellen van de reguliere zorg die zij vaak zo hard nodig hebben. Hun verhalen maken het nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is dat we ons allemaal aan de basisregels blijven houden. We moeten dit echt samen doen. Met elkaar en voor elkaar.

A post shared by Mark Rutte (@minpres) on Oct 12, 2020 at 11:19am PDT

Tijdens de bijeenkomst op 5 november wordt over dit onderwerp verder gesproken onder leiding van  Rocky Hehakaija en Daan Verheugt, met onder andere Femke van Zoggel (JongPIT), Eline van der Meulen (JongPIT), prof. dr. Ton Wilthagen (Hoogleraar Arbeidsmarkt), prof. dr. Elise van der Putte (Hoogleraar Levensloopkunde), Rick Brink (Minister voor gehandicaptenzaken), Leonard Geluk (Directeur Vereniging Nederlandse Gemeenten). 

Op de foto: Femke van Zoggel tijdens het gesprek met Mark Rutte. Foto: JongPIT

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: