Direct door naar content
Jongeren met beperking gezocht voor community 2K40 afbeelding nieuwsbericht

Jongeren met beperking gezocht voor community 2K40

06 november 2020

Samen met bekende en (nu nog) onbekende makers lanceren twintig gezondheidsfondsen op 20 oktober 2020 een community met de naam ‘2K40’. Deze community, gecreëerd voor en door jongeren, is onderdeel van het meerjarenprogramma  ‘De Gezonde Generatie’ dat er de komende twintig jaar voor moet gaan  zorgen dat de Nederlandse jeugd de gezondste van de wereld wordt, zowel fysiek als sociaal en mentaal. 

De community wordt gelanceerd met een film waarin alle  jongeren van Nederland worden opgeroepen om hun ideeën voor een gezonder leven te delen met #2K40. De film start met de stem van zangeres Naaz  (22):  ‘Als het zo doorgaat, is meer dan de helft van de Nederlanders chronisch ziek over 20 jaar… dat wil ik niet.’  

Jongeren willen meer aandacht voor gezonder leven 
De omgeving speelt een belangrijke rol en kan jongeren helpen en stimuleren om gezond te leven  om zo  het beste uit zichzelf te halen. Toch ervaren jongeren nu regelmatig het tegenovergestelde. Uit onderzoek  van Market Response, onder zowel jongeren (12-18 jaar) als volwassenen (18+), blijkt dat jongeren het belangrijk vinden om gezonder te eten en drinken. Er mag volgens hen ook meer aandacht komen voor het voorkomen van pesten en daarnaast vinden jongeren het belangrijker dan volwassenen dat de samenleving rookvrij wordt gemaakt en dat er harder wordt opgetreden tegen drugs. Kortom, jongeren  willen op een aantal punten meer aandacht voor gezonder leven. Via 2K40 kunnen jongeren hun stem laten horen en aandacht vragen voor dat wat ze zelf belangrijk vinden. 

Door met elkaar te praten, kunnen we veel verder komen 
Elke (20), wereldkampioen rolstoelschermen bij de jeugd en één van de gezichten in de campagne, legt uit waarom zij onderdeel wil zijn van de 2K40 community en hoe belangrijk het is voor jongeren om een plek speciaal voor hen te hebben: “Juist door jongeren aan het woord te laten, die hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen anderen zien van ‘Hé het ligt niet aan mij, ik ben niet de enige’. En op die manier maak je het veel bespreekbaarder voor elkaar. En op die manier kun je ook anderen vinden die hetzelfde meemaken. Want praten tegen een volwassene  kan vaak nog een hele grote stap zijn, want je hebt het gevoel ‘maar die begrijpen mij niet’. Door juist met elkaar te praten, kunnen we veel verder komen en weet je dat je er niet alleen voor staat.” 

Oproep voor jongeren met een beperking
Ook voor jongeren met een beperking is gezond leren leven heel belangrijk, want gezond oud worden geeft ook minder beperkingen. Onze jeugd heeft hier zelf ook hele goede ideeën over, zij blijken heel verstandige oplossingen te hebben en vinden dat door 'grote mensen' bedachte oplossingen niet altijd passen bij de manier waarop zij in het leven staan. Daarom is het ook belangrijk dat jongeren met een beperking hun mening en ideeën laten horen. Laat via #2K40 zien wat jouw idee is om gezond oud te worden of lees de spelregels op www.2k40.nl

Het tij keren is hard nodig 
Twintig gezondheidsfondsen maken de Gezonde Generatie én de community 2K40 mogelijk, omdat een gezonder leven en een gezondere omgeving voor kinderen en jongeren hard nodig zijn. Als de huidige trend zich voortzet, is volgens het RIVM namelijk meer dan de helft van de Nederlanders chronisch ziek in 2040. Dat tij willen de gezondheidsfondsen keren, samen met  alle jongeren en uiteindelijk heel Nederland. 

Jongeren worden via TikTok, Instagram en YouTube opgeroepen om mee te bouwen aan de community en hun ideeën te delen met hashtag #2K40. De jongeren met de meest toffe ideeën krijgen hulp en middelen om hun idee uit te werken en het bereik te vergroten. Zo wordt 2K40 een community met toffe content, gemaakt door en voor jongeren, die inspireert om het beste uit jezelf, elkaar en het leven te halen. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: