Direct door naar content
Je kan vaak meer dan je denkt! afbeelding nieuwsbericht

Je kan vaak meer dan je denkt!

05 november 2020

Foto gemaakt door: Helene Wiesenhaan

Sporter van de maand oktober.
Team Sportservice en SportSupport zetten elke maand een sporter met een beperking in de spo(r)tlights. Deze maand is het de beurt aan Nikita den Boer uit Haarlem.


Wat is je naam?
Nikita den Boer

Hoe oud ben je?
29 jaar.

Wat voor een beperking heb je? 
Ik ben geboren met spina bifida. Tot mijn 13e/14e heb ik kunnen lopen en deed vanaf mijn 4e aan dansen. Eerst alleen ballet en vanaf ongeveer mijn 7e ook streetdance. Toen ik 13 jaar was moest ik helaas stoppen omdat het fysieke achteruit ging en het niet meer vol hield. Vanaf mijn 14e zit ik daardoor in een rolstoel. 

Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Haarlem.

Welke sport beoefen je?
Ik beoefen atletiek (wheelen) op de onderdelen 400m, 800m, 1500m, 5000m en de marathon

Bij welke club sport je nu en waar ben je begonnen?
Sinds eind 2013 ben ik begonnen met atletiek bij KAV Holland en daar ben ik nog steeds lid. 

Wat wil je nog bereiken?
De paralympisch spelen in Tokio maar Ik zou ook graag het Nederlandse record op de 1500m en marathon op mijn naam zetten (ik heb al de 5000m). 

Waarom vind je deze sport zo leuk?
Eerst was het vooral de snelheid. Gewoon zo hard als je kan over de baan gaan. 2 jaar geleden ben ik definitief van sprint naar lange afstanden overgestapt en toen begon ik het ook leuk te vinden om jezelf steeds uit te dagen om hard mogelijk te rijden maar toch alle rondjes kunnen rijden zonder dat je veel snelheid inlevert dus het doseren van je energie.

Wat heeft jouw geholpen om je sport te vinden?
In 2012 keek ik naar atletiek tijdens de paralympische spelen en wilde het ook proberen. Ik kon toen geen vereniging in de buurt vinden waar je kon wheelen. Een jaar laten ging ik met een vriendin op vakantie en op de terug vlucht zaten er ook een aantal atleten van het nederlandse team op dezelfde vlucht. Op schiphol werd ik aangesproken door Kenny van Weeghel en zijn coach Arno Mul met de vraag of ik al aan sport deed en of ik naar de paralympische talentedag wilde komen. Dat heb ik toen gedaan en kon ik atletiek uitproberen en was meteen verkocht. 

Volg je een opleiding, zit je nog op school, of werk je al?
Sinds dit jaar heb ik A-status. Dit betekend dat ik betaald krijg om te sporten. Hierdoor kan ik een jaar vrij nemen van mijn werk als grafische vormgever om mij te kunnen focussen op de spelen. 

Welke tips heb je voor mensen (die willen gaan sporten of niet zo goed weten wat ze kunnen)?
Probeer zoveel mogelijk sporten uit. Je kan vaak meer dan je denkt en vooral doe wat je het leuks vind en geniet ervan. 

Ben jij benieuwd naar de resultaten van Nikita? Volg haar dan via Instagram of Twitter!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: