Direct door naar content
Chris eerste Ironman-finisher met Down afbeelding nieuwsbericht

Chris eerste Ironman-finisher met Down

10 november 2020

Afgelopen maand kon je hier al lezen over de grote droom van Chris Nikic: hij wilde namelijk als eerste atleet met het syndroom van Down een hele Ironman triatlon finishen. Dat is hem nu gelukt! Zijn bijzondere prestatie in de Ironman Florida is zelfs al erkend door Guiness World Records. 

Bij zijn geboorte hadden zijn ouders nooit gedacht dat Chris tot een monsterprestatie als een triatlon in staat was. In de eerste vijf jaar van zijn leven kon hij door een moeilijke start niet lopen. Als je hem nu bezig ziet, zou je dat niet meer zeggen. Na een zwemwedstrijd kwam hij op het idee om een triatlon te gaan doen. Dat betekende veel trainen, maar door de vele nieuwe vrienden die hij in de sport maakte vond hij dat alleen maar leuk. Lees hier meer hoe hij naar zijn grote doel toewerkte.

Coach in de buurt

Het was door corona nog even spannend of Chris zijn grote droom dit jaar nog kon waarmaken. Anders had hij gewoon zelf een parcours uitgezet, maar dat was niet nodig want de Ironman van Florida ging gewoon door. Met zijn coach de hele tijd in de buurt volbracht hij de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km fietsen in 16 uur 46 minuten en 9 seconden. 

Livestream 

De laatste zware kilometers kreeg Chris nog volop steun langs de kant van de weg van mensen die met hem meeliepen of hem aanmoedigden. Maar ook online kreeg hij veel support, want zijn finish werd live uitgezonden op de socialkanalen van het evenement. En allerlei grote nieuwszenders maakten ook ruimte voor de prestatie van Chris, zoals dit korte item van ESPN:

Grotere doelen

Na zijn finish postte Chris op zijn Instagram nog een mooie boodschap: “Ik heb mijn doel bereikt. Het is nu tijd voor een groter doel in 2021. Ik wil nu vooral andere mensen zoals ik gaan helpen.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: