Direct door naar content
Ongehoord Sportief wil dove sporters helpen afbeelding nieuwsbericht

Ongehoord Sportief wil dove sporters helpen

12 november 2020

Ben jij doof en zou je wel willen gaan sporten? Misschien weet je niet zo goed waar je dan moet beginnen en voel je ook wel een drempel. De Koninklijke Doven Sport Bond Nederland wil je daar graag bij helpen. Zij zijn daarom een samenwerkingsverband gestart met de naam Ongehoord Sportief. Hun missie: de dovensport integreren in de reguliere sport. Daar is nog veel werk te doen. Atlete Elaine den Exter weet daar alles van, want zij kwam ook veel onbegrip over haar beperking tegen. 

In Nederland is eigenlijk nog niet zoveel aandacht voor de dovensport. Het aantal mensen met een auditieve beperking dat wekelijks aan sport doet ligt ook veel lager dan mensen zonder een dergelijke beperking. Ongehoord Sportief wil daar verandering in brengen door voor jou passend aanbod te zoeken en daarnaast willen ze ook zorgen dat bij zowel sporters als trainers meer kennis beschikbaar komt over sporten met een auditieve beperking. Met wat extra aandacht van de trainer kun jij als dove sporter ook gewoon in een team meedoen. In deze video kun je zien hoe een trainer met extra gebaren dat aanpakt:


Evenwicht

Atlete Elaine den Exter is doof aan haar rechteroor en links slechthorend. Ze merkt dat ze vaak vragen krijgt over haar gehoorbeperking in combinatie met haar prestaties in de atletiek. “Je hebt toch helemaal geen beperking bij het sprinten? Je hoort alleen niet”, vertelde de wereldrecordhoudster en wereldkampioen 60 meter in de dovensport in een eerder interview. “Wat onderschat wordt is dat mensen met een gehoorbeperking ook last hebben van hun evenwichtsorgaan. Je moet in een rechte lijn naar de finishlijn en dat gaat wel eens verkeerd.”

In het interview vertelt ze hoe haar zoektocht naar een geschikt sport verliep en hoe de dovensport uiteindelijk voor haar deuren heeft geopend. Door haar eigen ervaringen is haar belangrijkste advies is: “Wees vooral niet bang om afgewezen te worden. Als het een gastvrije club is dan moeten ze wel rekening met je houden.”

Ben jij doof of slechthorend en zoek je een sport bij jou in de buurt? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: