Direct door naar content
Uniek Sporten Utrecht-West stelt zich voor: Jos Kooijman afbeelding nieuwsbericht

Uniek Sporten Utrecht-West stelt zich voor: Jos Kooijman

12 november 2020

De derde en laatste gemeente binnen het samenwerkingsverband Utrecht-West is De Ronde Venen. Binnen deze gemeente is regio-coördinator Elzemieke van Empel verantwoordelijk voor de uitvoering van het aangepast sportaanbod. Aangezien zij al in een eerder interview is voorgesteld, geven we nu graag het woord aan Jos Kooijman. In De Ronde Venen is zij buurtsportcoach senioren, een doelgroep waar inclusief sporten ook betrekking op heeft.

Wie ben jij?
Ik ben Jos Kooijman en sinds 2018 buurtsportcoach senioren in gemeente De Ronde Venen.

Wat doe jij als buurtsportcoach binnen gemeente De Ronde Venen?
Binnen De Ronde Venen geef ik al lange tijd groepslessen. Bijvoorbeeld spel- en sportlessen aan de fittere senioren en de les ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ aan kwetsbare ouderen. Doordat ik heb meegedraaid in GALM projecten, heb ik ervaren dat 55-plussers soms een klein zetje nodig hebben om in een groep te gaan sporten. Wanneer ze eenmaal meedoen, halen ze er ontzettend veel plezier uit! Men voelt zich geborgen in een groep gelijkgestemden, waarbij prestatie geen issue is. De contacten en zelfs vriendschappen die ontstaan zijn onbetaalbaar.

Hoewel het niet onder aangepast sporten valt, zijn het wel degelijk sport- en beweegactiviteiten op maat. Een groep 60+’ers, 70+'ers of 80+'ers is zelden homogeen, toch wil iedereen aan zijn trekken komen. Inclusief en op maat sporten, zo zorgen we ervoor dat niemand aan de kant blijft zitten.

Wat betekent Uniek Sporten voor jou?
Soms is het functioneel om voor mensen met een bepaalde aandoening een aparte beweeggroep op te richten. Zo zijn de Parkinsongroep en de groep Brein Actief ontstaan.

Wat is jouw drijfveer om inclusief sporten onder de aandacht te brengen in jouw gemeente?
Mijn ideaalbeeld is dat iedereen, zonder aanziens des persoons, met elkaar kan sporten. Niemand is anders, iedereen is uniek.

Volg onze Facebookpagina Uniek Sporten Utrecht-West en blijf op de hoogte!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: