Direct door naar content
“Ik wil ook iets met vriendinnen doen” afbeelding nieuwsbericht

“Ik wil ook iets met vriendinnen doen”

16 november 2020

Afgelopen week was het de Week van het Gehandicapte Kind. In deze themaweek werd aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder kinderen met een beperking, want uit een onderzoek van Stichting Het Gehandicapte Kind is naar voren gekomen dat veel kinderen door hun bepering geen aansluiting kunnen vinden met andere kinderen. Dat komt doordat bijvoorbeeld speeltuinen niet altijd toegankelijk zijn, maar ook dat de beperking van kinderen niet altijd wordt geaccepteerd. 

Marie-Claire Lanser (13) kan daar over meepraten. Zij heeft een spierziekte en zit daardoor in een rolstoel, maar in de buurt merkt ze dat andere kinderen het maar raar vinden dat ze niet kan lopen. “Ze negeren het een beetje, maar ik ben er nu wel aan gewend.” Ze werd ook vier keer afgewezen op een school. Nu heeft Marie-Claire wel een school gevonden, maar daar moet ze twintig minuten voor met de taxi. 

Alleen thuis

Afspreken met vriendinnen is daardoor ook lastig, dat kan alleen in het weekend of de vakantie. “Ik zit met de taxi en kan ik niet in eens zeggen: ik ga met jullie mee. Nu zit ik vaak alleen thuis en doe ik dingen met mijn moeder. Dat is jammer, want ik wil ook graag iets doen met leeftijdsgenoten.”

Samen spelen of sporten

Marie-Claire merkt net als veel andere kinderen met een beperking dat ze niet veel kinderen zonder beperking ontmoet. Op heel veel plekken is het zo dat het redelijk gescheiden van elkaar georganiseerd is. Er zijn speciale scholen voor kinderen met een beperking en bij veel sportclubs sporten kinderen met een beperking ook apart. “Wat een kind het liefst wil is samen spelen of sporten”, zegt Henk-Willem Laan van de Stichting Het Gehandicapte Kind. 

Meer gemengde scholen

Marie-Claire vindt het goed dat het speciaal onderwijs bestaat, maar toch denkt ze dat het goed zou zijn als er meer wordt gemengd. “Nu heb je kinderen met een beperking en kinderen zonder beperking. Natuurlijk kan niet iedereen met een handicap naar een normale school, maar het zou wel beter zijn als het meer wordt samengevoegd. Dan leert iedereen dat het normaal is als iemand anders is."

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: