Direct door naar content
Moeder maakt pop met gehoorapparaat afbeelding nieuwsbericht

Moeder maakt pop met gehoorapparaat

17 november 2020

Op steeds meer manieren wordt hard gewerkt om een beperking normaal te maken. In deze weg naar een inclusieve samenleving hebben we al gezien dat mode wordt ontworpen voor vrouwen met een beperking. Het idee van moeder Clare Tawell past precies in die ontwikkeling. Zij ontwierp namelijk voor haar dove dochter een pop met een gehoorapparaat, zodat zich ook kan herkennen in haar speelgoed. 

Vorig jaar kon je hier al lezen dat Barbie met speciale poppen met een beperking kwam. Zo werd een Barbie in een rolstoel en een prothese ontwikkeld. Toch voldoen deze poppen op die hulpmiddelen na wel redelijk aan het ideaalplaatje. Als die barbies al in de winkel liggen zijn ze een grote uitzondering op het complete aanbod. Dat vindt de Britse moeder Clare Tadwell jammer. “Als een kind in een speelgoedwinkel alleen maar poppen ziet met ‘normale’ eigenschappen dan bevestigt dat alleen maar het gevoel dat zij er niet bij horen. Dat wil ik veranderen.” 

Meer beperkingen

Toen ze voor haar dove dochter geen pop kon vinden met een gehoorapparaat, besloot ze die zelf te gaan maken. Met hulp van het National Deaf Children’s Society (NDCS) bleef het niet bij die ene pop. De aanvragen stroomden binnen van ouders die een pop willen die aansluit bij de beperking van hun kind. Behalve gehoorapparaten heeft Clare ook poppen gemaakt met schisis (ook wel een hazenlip), een insulinepomp of een infuusbuisje in de neus. Alles is mogelijk bij Clare. 

Naast 'gewone' poppen

Inmiddels heeft ze al tweeduizend poppen op aanvraag gemaakt. Ze hoopt ook dat de grote speelgoedfabrikanten haar idee gaan overnemen en dat poppen met een gehoorapparaat naast de gewone poppen komen te liggen. “Dat maakt het normaal, niet anders. Als mensen deze poppen zien dan kan dat een dialoog starten en krijgen deze verschillen meer aandacht.” Voor de kinderen zelf is het natuurlijk helemaal geweldig. “Ik heb zelf gezien bij mijn dochter hoe speciaal deze poppen zijn en wat een kracht ze geven bij kinderen.”

Bron: M.KRO-NCRV.nl en Upworthy.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: