Direct door naar content
Goud voor Pulse Racing bij Cybathlon! afbeelding nieuwsbericht

Goud voor Pulse Racing bij Cybathlon!

20 november 2020

Kun je verlamde beenspieren in beweging zetten met behulp van elektrostimulatie? Zeker! Deze methode, die ook wel Functional Electrical Stimulation (FES) wordt genoemd, wordt zelfs al in wedstrijd gebruikt bij de Cybathlon. Het PULSE Racing team van de VU Amsterdam wist deze wereldwijde (online) wedstrijd te winnen! Sander Koomen zette daarbij met behulp van stroomstootjes op zijn benen de snelste tijd neer op een fiets. 

Aan de Vrije Universiteit wordt al veel onderzoek naar gedaan het toepassen van elektrostimulatie bij mensen met een dwarslaesie, beroerte of andere neurologische aandoening met spieruitval als symptoom. Bij deze techniek worden de zenuwen in de spieren geprikkeld met behulp van korte stroomstootjes. Hierdoor kan een actieve beweging worden aangestuurd. Als je een dwarslaesie hebt dan kan deze techniek een positieve bijdrage leveren aan je conditie, bloedsomloop en je mentale gesteldheid. 

Studententeam

Door die positieve effecten die de studenten van de VU zagen, kwamen ze op het idee om een team op te richten om naar de Cybathlon Bike Race toe te werken. Sander Koomen trainde de afgelopen maanden veel met de fiets en vooral om zijn spieren aan de stimulatie te laten wennen. 

Goud!

Tijdens de wedstrijd bleek dat het team hem goed had voorbereid. Door corona vond dit evenement niet op een plek plaats, maar virtueel over de hele wereld. De deelnemers moesten op een speciale fiets een afstand van 1200 meter afleggen. Sander deed dit in 2 minuten en 40 seconden en daarmee was hij 19 seconden sneller dan de nummer 2. Zo wonnen de Nederlanders het goud!

Verder ontwikkelen

Met dit PULSE Racing team willen ze de techniek ook verder ontwikkelen en bekend maken voor mensen met een dwarslaesie. Met deze bijzondere prestatie hebben ze in ieder geval al mooie promotie gemaakt voor de mogelijkheden van de methode. 

Bekijk hier een verslag van de wedstrijd: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: