Direct door naar content
Nieuwe sport in ontwikkeling: rolstoelvoetbal afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe sport in ontwikkeling: rolstoelvoetbal

20 november 2020

Iedereen moet kunnen voetballen, ook als je in een rolstoel zit. Met die gedachte bedacht Michiel van den Boom de Voetbalschieter: dit is een grijper aan een elektrische rolstoel die het mogelijk maakt om een bal te schieten en te vangen. Met deze uitvinding wordt ondertussen al hard gewerkt om rolstoelvoetbal als een nieuwe sport te ontwikkelen. 

Als je in een rolstoel zit heb je minder sportmogelijkheden dan kinderen zonder beperking. Michiel wilde daar een paar jaar geleden iets bedenken waarmee je vanuit een elektrische rolstoel ook mee kunt doen aan een potje voetbal. Dat werd de Voetvalschieter. Dit is eigenlijk een soort robot die aan een rolstoel wordt gekoppeld. Met een grijparm kan een bal worden gepakt en ook worden weggeschoten. Eén druk op een rode knop zorgt voor een mooi strak schot.

Mee voetballen
Noud was vijf jaar terug de eerste die de Voetbalschieter mocht uittesten. Hij was daar gelijk enthousiast over en zijn moeder ook: “Noud zit op een reguliere school met allemaal valide kindjes. Het zou leuk zijn als hij leuk zijn als hij zo lekker mee kan voetballen met zijn klasgenootjes.” 

Nieuwe sport
Michiel deed al mee aan een wedstrijd voor innovatie ideeën voor de zorg. Hij greep toen net naast het prijzengeld, maar zijn droom heeft hij daarmee niet opgegeven. De uitvinder wil namelijk met de Voetbalschieter een nieuwe sport voor kinderen met een beperking ontwikkelen: rolstoelvoetbal. Het Innosportlab Sport & Beweeg gaat daar serieus werk van maken om daarbij te helpen. Aan het project zijn al negen partners betrokken van bedrijven tot universiteiten die graag een bijdrage leveren om die nieuwe sport ook echt te gaan realiseren.

Testen
Een nieuwe sport zet je niet in een week tijd op. Ze trekken daarom zeker twee jaar uit om rolstoelvoetbal verder te ontwikkelen. Ze zullen daarbij ook kijken om de Voetbalschieter te verbeteren om te zorgen dat hij ook makkelijk aan een rolstoel is te koppelen. Samen met Mytilscholen in Eindhoven en Nijmegen wordt de schieter vervolgens in de praktijk getest. Met leerlingen van die scholen wordt dan ook gelijk al gekeken hoe je een potje rolstoelvoetbal kunt spelen. Wordt dus vervolgd…Wij blijven het in ieder geval zeker in de gaten houden!

Bekijk hier een kort item over de Voetbalschiete:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: