Direct door naar content
Tristan kan zelfstandig fietsen dankzij 5G  afbeelding nieuwsbericht

Tristan kan zelfstandig fietsen dankzij 5G

24 november 2020

Wielrenner Tristan Bangma is paralympisch en wereldkampioen op de tamdem. Door zijn visuele beperking moet hij altijd vertrouwen op zijn copiloot. Bij zijn gouden race op de Spelen van Rio 2016 was dat Teun Mulder. Dankzij 5G-technologie van Vodafone wordt die rol overgenomen door twee scanners op zijn fiets die de baan en andere rijders in kaart brengen. Deze beelden gaan via een externe computer en 5G als audiosignaal naar de headset van Tristan. Door deze technologie kan hij voor het eerst zelfstandig over de wielerbaan racen. 

En hard gaat hij al: met gebruik van een eerste prototype rijdt hij met maar liefst 50 kilometer per uur solo over de baan, terwijl hij een gezichtsvermogen van maar 1 procent heeft. Dit is vergelijkbaar met kijken door een zeer dichte mist. 

Hoe werkt het?

De hogere snelheid en mindere mate van vertraging van 5G maken deze bijzondere oplossing mogelijk. Het prototype is een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën en creëert een unieke ervaring voor visueel beperkte rijders zoals Tristan. Twee LiDAR-scanners, vergelijkbaar met radar, op de voor- en achterzijde van de fiets brengen de wielerbaan en de locatie van andere rijders in kaart. 

“Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was een van mijn grote dromen."

Tristan Bangma

Deze virtuele 2D-weergave van de baan wordt vervolgens via het 5G-netwerk verzonden naar een computer, die het omzet in een 3D-omgeving en vervolgens in een 8D-audiosignaal – een levensechte versie van surround sound. Dit signaal gaat realtime terug naar Bangma, die het geluid van een fiets om zich heen hoort via in-ear oordopjes. Zo weet hij zich te oriënteren op de baan en op tijd te anticiperen op andere rijders. Al deze stappen gebeuren in een fractie van een seconde. De snelheid en stabiliteit van het 5G-netwerk zijn hierbij doorslaggevend.

Droom

“Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was een van mijn grote dromen. Dat dit nu al kan op deze manier, had ik tot voor kort onmogelijk geacht. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om hier nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig! Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt voor ons allemaal”,aldus Bangma.

Geen grenzen aan ambitie

Door Tristan met deze bijzondere fiets te helpen wil Vodafone laten zien wat de mogelijkheden met 5G zijn. Met deze technologie zouden mensen met een visuele beperking geholpen kunnen worden om om zich makkelijker zelfstandig te verplaatsen in slimme steden. “Tristan is het bewijs dat dromen en ambitie geen grenzen kennen. Wij zijn dan ook trots dat we met ons netwerk hebben kunnen helpen een van zijn dromen te verwezenlijken”,zegt Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt VodafoneZiggo. 

Zelf ervaren

De 5G-techniek waarmee Bangma rijdt wordt door Vodafone overgedragen aan Fonds Gehandicaptensport, initiatiefnemer van Uniek Sporter. “Wij willen dit prototype inzetten op evenementen, waar iedereen zelf kan ervaren wat er met behulp van technologie mogelijk is voor sporters met een beperking”, aldus Nike Boor, Directeur Fonds Gehandicaptensport.

Sporten met beperking normaalste zaak

Fonds Gehandicaptensport heeft als doel dat in 2030 sporten voor iedereen met een handicap de normaalste zaak van de wereld is. Boor: “We hebben dus nog 10 jaar, maar ook slechts 10 jaar. Daarom hebben we de wens om versneld barrières te slechten die mensen met een handicap ervaren. Deze innovatieve technologie van Vodafone sluit hier natuurlijk perfect op aan. Een technologie die visueel beperkte mensen kan helpen om makkelijker zelfstandig te sporten en te bewegen. En uiteindelijk bewijst dat technologische innovatie mensen vooruit brengt en verbindt. Handelen vanuit mogelijkheden spreekt ons enorm aan.”

Bekijk de video van Tristan Bangma met audiodescriptie en ondertiteling.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: