Direct door naar content
Het verhaal van Maurilia en Maartje  afbeelding nieuwsbericht

Het verhaal van Maurilia en Maartje

01 december 2020

Een interview met twee dansvriendinnen uit Klundert. Allebei lid van Gezellig dansen 15+.

 

Wie ben je en wat wil je ons vertellen?
Maurilia Mol: Ik ben een vrolijke, actieve meid van 25 jaar en woon nog bij mijn ouders thuis. Ik ben geboren in Brazilië en op mijn vijfde geadopteerd samen met mijn broertje die toen 1 jaar was. Toen ik enige tijd in Nederland woonde bleek dat ik het FAS syndroom had (Foetaal Alcohol syndroom) samen met een licht verstandelijk beperking.

Maartje van Rosmalen: Ik ben 18 jaar woon al heel mijn leven in Klundert, bij mijn ouders, broer en onze poes en ik heb het Syndroom van Down. Ik fiets graag en probeer dit iedere dag wel te doen. Net zoals dansen!

Wat is jou relatie tot het sportloket en hoe ben je met het sportloket in aanraking gekomen?
Maurilia: In ieder geval ken ik sportcoach Anja al vanaf de zwemles die ik bij haar als kind volgde en wat ik altijd heel graag deed. Doordat ik het FAS-syndroom heb is het voor mij moeilijk om aan regulieren sporten /activiteiten deel te nemen.

Maartje: Ik ken Anja ook al erg lang. Ik heb regelmatig meegedaan met de spelletjes-sportmiddagen die bij De Niervaert werden georganiseerd.

Maurilia: Dansen doe ik ook heel graag en heb toen ik nog op school zat een tijdje op dansles gezeten bij Tini Koevoets, maar helaas merkte ik al gauw dat ik niet echt mee kon in de groep en ben toen gestopt.Toch wilde ik heel graag dansen en deel nemen aan activiteiten, ook voor de sociale contacten. Door het sportloket en Anja ben ik 1x per maand gaan Bowlen en dit is super leuk. Maar ik wilde graag meer doen en vooral dansen. Anja heeft toen contact gezocht met Balletstudio Tamara en die heeft het opgepakt en kan ik mij 1x per week uitleven bij Balletstudio Tamara. We hebben op donderdagavond een super gezellig clubje waar ik heel veel plezier aan beleef aan het dansen. Hier is echt een wens in vervulling gegaan.Daarbij kwam ook nog de SOOS 1x per maand. Super leuk om daar met elkaar bezig te zijn aan diverse activiteiten zoals, spelletjes, muziek maken, koken of gewoon lekker kletsen.Sinds een drie kwart jaar doe ik ook mee aan de fitness training. Ook dit is heel gezellig.

Maartje:Ik heb in Klundert gegymd maar kon toen ik wat groter was niet goed meer meedoen. Later ben ik gaan sporten bij een groepje jongeren met een beperking bij SGZ maar helaas zijn die er mee gestopt. Zelf fietsen, thuis dansen en het sporten op school kon ik wel doen maar ik wilde dit ook graag met vrienden buiten school.Vanuit school kregen we via Special Heroes activiteiten aangeboden. Toen er een aanbod van dansen kwam vond ik dit erg leuk maar dit was in Oosterhout. Mijn moeder heeft het aan Anja voorgelegd of dit binnen de Gemeente Moerdijk ook kon worden georganiseerd. Van 3 meisjes wisten we al dat die het graag zouden willen. Anja heeft het opgepakt, eerst als proef bij Balletstudio Tamara.  Het beviel Tamara zo goed dat ze met het groepje officieel verder wilde. Wij vonden dit helemaal top!! Met ingang van het schooljaar 2018-2019 stond: “Gezellig dansen 15+” op het danslesrooster bij Balletstudio Tamara vermeld. Anja heeft de Klundertse meisjes tijdens de proefperiode eerst nog naar Zevenbergen gebracht en opgehaald en nu regelen 2 moeders zelf het vervoer. De meisjes uit Langeweg en Zevenbergen komen zelf.

Heeft het sportloket wat voor je gedaan?
Maurilia: Ons serieus genomen en meegedacht in mogelijkheden!

Maartje: Ja, door Anja is het goed gekomen. En ze is ook vaak blijven kijken.Kortom door het sportloket komen we in aanraking met diverse sport en recreatie mogelijkheden zodat wij onze sociale contacten kunnen behouden of uitbreiden.

Sport je daar nu nog steeds?
Maurilia:Ja zeker. Maar door de Corona crisis is het op het moment wel moeilijk. Gelukkig worden alle maatregelen wat soepeler en ik hoop dat we na de zomerstop weer met alles aan de slag kunnen.

Maartje: Ja, ik dans er nog steeds. Zelfs nu met de Corona! Vanaf 1 juni doen we dat gewoon lekker met Tamara buiten.

Was dit wel een succes?
Maurilia: Ja! Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere kan uitnodigen om ook deel te nemen aan activiteiten. Hoe meer mens hoe meer vreugd. Ik hoop iedereen na de zomer weer te zien.

Maartje: Het dansen is zeker een succes. Tamara en haar team doen het erg leuk en ook de anderen jongeren die er dansen en die we tegenkomen doen altijd erg lief naar ons. We horen er bij!! In 2018 deden we ook al mee met de dansvoorstelling “Goes Celebration” in de Borgh in Zevenbergen met maar liefst 4 shows! En dit jaar zouden we dat doen met een musical maar dat is door Corona uitgesteld.

 

* “Gezellig dansen 15+” Dansen en bewegen voor Gezellige meiden en jongens. Je leert hoe je lichaam beweegt en dat je lekker kunt dansen met veel plezier. Voor tieners met een verstandelijke beperking, lichte motorische beperking. Elke donderdag 19.00 – 20.00. Tamara’s Dansstudio Zevenbergen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: