Direct door naar content
Op je ‘kerstbest’ met deze aangepaste kleding afbeelding nieuwsbericht

Op je ‘kerstbest’ met deze aangepaste kleding

04 december 2020

Met de feestdagen wil iedereen er netjes en verzorgd uitzien. Maar al dat omkleden kan nogal een opgave zijn als je bijvoorbeeld evenwichtsproblemen, verlamming, of problemen met de motoriek hebt. De Belgische ergotherapeuten Sofie en Jessie zagen bij de patiënten die zij begeleidden, dat zelfstandig kleding aan- en uittrekken nog wel eens tot problemen leidt. Zij ontwierpen daarom zelf een kledinglijn die ze hebben uitgetest op de patiënten. 

Sofie en Jessie merkten uit de verhalen van hun patiënten dat de mogelijkheid om je mooi te kleden binnen de revalidatie vaak wordt vergeten. Zij vinden juist dat de rol van kleding niet onderschat mag worden. “Dat bepaalt immers mee je eigenheid, je zelfbeeld en je vrijheid. En mensen willen die stukken ondanks hun beperkingen ook zoveel mogelijk zelfstandig kunnen aan- en uittrekken”, zeggen zij tegen Plusmagazine. 

Praktisch en modieus

Ze gingen daarom op zoek naar kleding die zowel praktisch als modieus is, maar dat bleek onvindbaar of alleen bij buitenlandse winkels met hoge verzendkosten. Door het verhaal van een man met Parkinson die zijn broeken niet meer kon ritsen of knopen, werden ze aan denken gezet om zelf aan de slag te gaan. Een joggingbroek had die man nooit gedragen en daar voelde hij zich onwennig bij. “Dat zou zijn eigenwaarde alleen maar meer aantasten. Maar we vonden geen alternatief voor hem.”

Magnetische rits

De twee ergotherapeuten gebruikten daarom hun expertise om een eigen kledinglijn te ontwerpen met andere oplossingen voor lastige obstakels aan kleding als knopen en ritsen. Zo kwamen ze bijvoorbeeld met een magnetische rits die zichzelf sluit. Ze hebben voor een brede groep mensen met een beperking kleding ontworpen die rekening houdt met specifieke wensen. So Yes, zoals het merk heet, heeft bijvoorbeeld rolstoelrokken en rolstoelbroeken 

Vrijheid terug

Sofie en Jessie hebben al veel mensen blij kunnen maken met hun kleding. Zij zagen dat de kleding mensen hun vrijheid en zelfstandigheid teruggaf. “Sommigen durfden al jaren de deur niet meer uit om praktische redenen, omdat ze bijvoorbeeld door hun broek hun sonde buitenshuis niet konden leegmaken. Dat kan met deze kleding perfect.” 

Bekijk ook dit filmpje van het merk: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: