Direct door naar content
SVG: 'Innovatieve ontwikkeling van sporten voor gehandicapten' afbeelding nieuwsbericht

SVG: 'Innovatieve ontwikkeling van sporten voor gehandicapten'

07 december 2020

Enorme wilskracht en het denken in mogelijkheden. Eigenschappen die Richard de Leeuw als voorzitter van de vereniging Sport voor Gehandicapten terugziet bij de sporters én de vereniging. “SVG denkt graag mee in mogelijkheden, niet in beperkingen. Met innovatieve samenwerkingen blijft de sport voor gehandicapten in ontwikkeling.”

Door Marjolijn van Spaandonk

De vereniging Sport voor Gehandicapten biedt in de gemeente ’s-Hertogenbosch en omstreken al ruim 50 jaar sporten voor mensen met een beperking aan. Ruim 130 leden sporten onder begeleiding van gediplomeerde trainers en met inzet van 35 vrijwilligers op verschillende locaties. In het aanbod wordt er vooral gekeken naar de mogelijkheden van de sporter en niet naar de beperkingen. “Sporten moet voor iedereen toegankelijk zijn”, vindt Richard. “Het is belangrijk om zo lang mogelijk actief te blijven bewegen om achteruitgang in soepelheid en spierkracht te voorkomen. Sommige sporters zijn heel competitief, maar vooral het sociale aspect is heel waardevol. Veel mensen zien sporten, met een gezellige nazit, als een uitje dat in de zomerstop echt wordt gemist.”

Recreatief en innovatief
Samen plezier beleven aan sporten is belangrijk. Met een breed aanbod van recreatieve sporten blijven verschillende doelgroepen met elkaar in beweging. Waterbasketbal, boccia en wedstrijdzwemmen hebben ook een competitief element. Maar bij alle sporten is het spel en samen in beweging zijn belangrijker dan de prestatie. Bij Sport & Spel zijn de oefeningen bijvoorbeeld aangepast aan de sporters en is de insteek vooral recreatief. De zwemgroep voor ex-revalidanten maakt gebruik van het zwembad van het revalidatiecentrum De Tolbrug en staat onder deskundige leiding van een fysiotherapeut. Verantwoord sporten voor elke doelgroep is dan ook het uitgangspunt. “De kwaliteit van ons sportaanbod waarborgen we met de deskundig gecertificeerde trainers en begeleiders.”
Om de gehandicaptensport verder te ontwikkelen heeft de vereniging de samenwerking opgezocht met ’S-PORT en het onderwijs. “Met de inzet van stagiaires van sportopleidingen hopen wij op een innovatieve manier onze trainingsmethodes te verbeteren en het sportaanbod te vernieuwen.”

Paralympische sporten
Boccia is een populaire internationale en paralympische sport die veel lijkt op jeu de boules. Het spel is met elke beperking te beoefenen. “Onze trainer is een voormalig speler van het Nederlands team”, vertelt de voorzitter trots. “We hopen na de zomerstop het aanbod uit te kunnen breiden met trainingen voor de jeugd.” In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland organiseert SVG jaarlijks toernooien in ’s-Hertogenbosch.
Op nationaal niveau profileert SVG zich ook in wedstrijdzwemmen en de teamsport waterbasketbal. “De gemengde competities worden in samenwerking met de KNZB georganiseerd. De sporters zijn vooral blij met de eer, zijn enorm enthousiast en genieten van de motiverende wedstrijdleiding.” De basis voor de watersporten wordt gelegd in het behalen van het zwemdiploma. Kinderen met een beperking worden in het zwembad van Het Sportiom door gediplomeerde en ervaren instructeurs begeleid.

Sport verbindt
De vereniging wordt gedragen door zo’n 35 betrokken vrijwilligers die zich vaak voor meerdere activiteiten inzetten. “Het is hangen en wurgen om het rond te krijgen. Gelukkig steken de familieleden van onze sporters ook graag een handje uit. Om uitval te voorkomen en als vereniging te kunnen groeien, hebben we zeker twintig extra vrijwilligers nodig.” De band tussen Het Rode Kruis en SVG heeft in het verleden altijd gezorgd voor nieuwe vrijwilligers. Maar door de veranderende maatschappij en de vraag naar mantelzorgers blijft het lastig om aan extra handjes te komen.


Richard zet zich, naast zijn baan als bouwprojectleider, al ruim 20 jaar in als vrijwilliger voor de Vereniging Sport voor Gehandicapten. “In deze periode heb ik sporters goed leren kennen; hun geschiedenis en vooral hoeveel ze zelf kunnen. De enorme wilskracht en doorzettingsvermogen, en het vermogen om de kleine dingen te waarderen. Soms kun je iemand helpen met één enkel gebaar en voer je hele gesprekken met slechts 10 woorden. Je ziet de persoon in plaats van de beperking.”

Steek jij graag je handen uit de mouwen voor sporters met een beperking?
Kijk voor meer informatie op www.sportvoorgehandicapten.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: