Direct door naar content
Nicolas Hamilton is ondanks CP autocoureur afbeelding nieuwsbericht

Nicolas Hamilton is ondanks CP autocoureur

12 december 2020

Net als zijn halfbroer Lewis heeft Nicolas Hamilton (28) het autoracen in het bloed zitten. Ze waren allebei in hun jeugd al veel op en rond autocircuits te vinden. Waar Lewis later zes keer wereldkampioen in de Formule 1 werd, dacht Nicolas altijd dat professioneel racen niet voor hem zou zijn weggelegd. Hij heeft namelijk Cerebrale Parese, maar dankzij een aangepaste hightech auto kon hij zijn beperking overwinnen. 

Nicolas had geen gemakkelijke jeugd. Hij werd gepest omdat hij in een rolstoel zat en de enige zwarte leerling op school was. Door een ingrijpende operatie en vele jaren van fysiotherapie lukte het hem op zijn zeventiende zelfstandig te lopen. Dat was bijzonder omdat bij zijn geboorte artsen nog hadden gezegd dat hij nooit zou kunnen lopen. 

Aangepaste auto

Zijn CP merkt hij nog steeds in zijn benen en zijn evenwicht. Daardoor kan hij zijn enkels niet bewegen, wat voor het bedienen van het gaspedaal wel nodig is. Dankzij een compleet aangepaste auto vol technische snufjes kan Nicolas nu ook net als zijn halfbroer scheuren op het circuit. Hij heeft bijvoorbeeld de koppeling op zijn stuur zitten. Dat werkt net als een voetpedaal, legt hij uit aan CNN. “Als je de koppeling laat opkomen voel je het punt waar die pakt. Dat heb ik dus ook maar dan met mijn handen.” Het gaspedaal en de rem heeft hij wel bij zijn voeten, maar die pedalen zijn groter zo geplaatst zodat hij zijn been niet volledig hoeft te strekken. 

Tussen valide coureurs

Hij rijdt nu in de Britisch Touring Car Championship waar hij als enige coureur met een beperking tussen valide autocoureurs strijdt. En dat gaat hem goed af. Dit seizoen werd hij al een keer 15e, wat hem één punt in de ranglijst opleverde. “Ik ben de eerste met een beperking die dat is gelukt. Nu wil ik meer naar voren schuiven naar de top 10 of zelfs top 5."

Academie voor coureurs met beperking

De autosport is heel erg belangrijk geworden voor Hamilton. “Het heeft mij een reden gegeven om mijn beperking te overwinnen.” Dat gevoel gunt hij ook anderen met een beperking. Daarom heeft hij vorig jaar geholpen de eerste race academie voor rijders met een beperking op te richten. Met die opleiding wil hij Britten met een beperking en een rijbewijs de kans geven om goed begeleid te worden op weg naar de autoracerij. “Ik hoop dat we met de academie mensen meer mogelijkheden, meer geluk en ook meer betekenis aan hun leven kunnen geven.”

Bekijk bij CNN het hele item over Nicolas Hamilton. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: