Direct door naar content
De meest gezochte sporten op Uniek Sporten afbeelding nieuwsbericht

De meest gezochte sporten op Uniek Sporten

27 december 2020

Het einde van 2020 is nu echt bijna in zicht. Het aftellen naar 2021 kan beginnen, maar wij kijken nog even terug naar het afgelopen jaar met een lijstje: de 10 meest gezochte sporten op unieksporten.nl! 

Ken jij onze sportzoeker al? Met deze functie op deze website kun je heel gemakkelijk een sport vinden die bij jouw beperking past. Vervolgens kun je met een paar klikken ook nog eens clubs en sportaanbieders bij jou in de buurt vinden die deze sport aanbieden. 

1. Dansen

De sport die veruit het meest door jullie is gezocht is dansen! Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat dansen met allerlei beperkingen mogelijk is. Voor verstandelijke beperking is er G-dans en als rolstoeler kun je ook alle kanten op: van ballroom tot breakdance! Ga voor het hele overzicht en alle informatie over dansen met een beperking naar deze pagina

2. Voetbal

Voetbal is ook onder sporters met een beperking een populaire sport. Je kunt als G-voetballer meedoen, maar je kunt ook kiezen voor amputatievoetbal, framevoetbal, CP-voetbal, blindenvoetbal en dovenvoetbal. Meer informatie vind je hier

3. Zwemmen

Zwemmen is een populair onder sporters met een beperking, omdat je in het water gewichtloos bent. Daardoor voel je je beperking vaak ook niet. Wil je meer weten over de mogelijkheden van zwemmen met een beperking? Lees dan hier verder. 

4. Fitness

Onder valide sporters is fitness al populair, maar onder sporters met een beperking ook. Onder begeleiding kun je dan een programma afwerken dat op jou is afgestemd. In Nederland vind je ook steeds meer sportscholen die speciale lessen en begeleiding voor jou aanbieden. Kijk hier voor een overzicht voor als de sportscholen hopelijk straks weer open gaan. 

5. Alle sporten

Dit is een beetje een vreemde categorie, maar eigenlijk ook heel logisch. Als je nog niet weet welke sport je leuk lijkt, dan geef je ‘alle sporten’ aan in de sportzoeker. Dat deze categorie hoog scoort, betekent dus dat veel van jullie nog niet goed weten welke sport bij je past. Dat geeft helemaal niet. Wij helpen je graag bij het zoeken. Wat in ieder geval helpt is dat je veel verschillende sporten probeert. Dan kom je van zelf bij die sport waarvan je denkt: had ik dit maar eerder ontdekt! 

6. Basketbal

Binnen het basketbal kun je kiezen uit drie aangepaste varianten: G-basketbal, rolstoelbasketbal en zone-basketbal. G-basketbal is voor sporters met een verstandelijke beperking of gedragsprobleem, rolstoelbasketbal is een aantrekkelijke vorm voor iedereen met een fysieke beperking. Zone-basketbal is een nieuwe vorm waarbij je in een team met spelers met en zonder beperking speelt. Je blijft daarbij in een zone die bij jou fysieke mogelijkheden hoort. Lees hier meer over basketbal met een beperking.

7. Hockey

Bij hockey kennen we drie aangepaste spelvormen: G-Hockey (voor spelers met een verstandelijke bepering), LG-Hockey (voor spelers met een lichamelijke beperking), H-Hockey (voor spelers in een handbewogen rolstoel) en E-Hockey (voor spelers in een elektrische rolstoel). Lees hier meer over hockey met een beperking. 

8. Judo

Judo is een sport waarbij discipline, regels en respect belangrijk zijn. Je kunt deze sport beoefenen met een verstandelijke, lichamelijke of visuele beperking. Lees hier meer over judo. 

9. Paardensport

Paardensport is de verzamelnaam voor allerlei variaties met bewegen met een paard. Dat kan dressuur zijn, mennen, een tocht door het bos of huifbedredden. Kijk hier naar de vele mogelijkheden bij de maneges in Nederland. 

10. Yoga

Yoga gaat om lichaamshouding, balans, ademhaling en flexibiliteit door bepaalde posities en oefeningen. Het is een ideale beweegvorm om tot rust te komen. Lees hier meer over yoga met een beperking. 

11. Gymnastiek

Dit is de verzamelnaam voor sporten als gymmen, turnen en dansen (streetdance en jazzdance. Voor kinderen met een verstandelijke beperking is er G-gym en voor kinderen met een fysieke beperking is er Gym-Extra. Lees hier meer over alle mogelijkheden. 

Foto: MeinPhoto / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: