Direct door naar content
"Van de muziek krijg ik vlinders in mijn buik" afbeelding nieuwsbericht

"Van de muziek krijg ik vlinders in mijn buik"

24 december 2020

Ronald Ligtvoet zit sinds anderhalf jaar op aangepast majorette. Een sport die zeker niet alleen voor meiden is. Hij geniet van de muziek en de gezelligheid!

Het begon eigenlijk allemaal bij Amber, een vriendin van Ronald. Haar zussen zaten op majorette bij Angela (trainer Doskonale) en dat wilde zij ook zo graag. Angela: “Amber vertelde me dat ze ook zo graag op majorette wilde, maar dat dat vast niet kon omdat ze in een rolstoel zat. ‘Dat kun jij wel!’, zei ik tegen haar en samen hebben we als verrassing een showtje in elkaar gezet waarmee we iedereen in de pauze van een majorette-wedstrijd verraste.” Het leverde veel ontroering op bij het publiek. “Ik zag mensen zakdoekjes tevoorschijn halen, zo mooi vonden ze het. Ik dacht: hier moet ik verder mee.”

In de film
Angela ging er inderdaad mee verder. Amber trainde wekelijks met Angela en hoewel het lastig was om leden te vinden, ontstond er een klein groepje. Ook Ronald Ligtvoet (22) ontdekte hoe leuk hij majorette vindt dankzij Amber en Angela. Zijn moeder Willy legt uit hoe het ging: “Er waren opnames voor een film waarin het draaide om een dorp waarin iedereen een beperking had en waar één ‘normaal’ gezin kwam leven. Het groepje van Amber was gevraagd om mee te doen in deze film, maar ze zochten nog wat meer majorettes. De moeder van Amber zocht contact met ons of Ronald ook mee wilde doen aan de film. Daar bleek dat Ronald een klik had met Angela en dat hij het leuk vond om te doen.”

Gillen als een meisje
Vanaf toen zat hij ook bij de groep. Amber en Ronald werden nog dikkere vrienden, totdat Amber helaas ziek werd en overleed. Ronald denkt nog vaak aan Amber, maar kan gelukkig nog genieten van de lessen van Angela. Al waren dat er dit jaar door corona wat minder dan normaal. Ronald: “Ik vind de muziek die we draaien leuk. Die mogen we zelf uitkiezen van Angela. Het liedje: ‘Je vader die is gek!’ vind ik grappig en top veertig liedjes vind ik ook leuk. Van mooie muziek krijg ik vlinders in mijn buik.” Hoewel het groepje door corona nu nog maar bestaat uit Ronald en Sanne, is het nog hartstikke leuk. Ronald: “Met Sanne is het gezellig. Zij rent soms met mijn rolstoel en als er iets verkeerd gaat, dan gaat ze gillen als een echt meisje. We lachen veel samen. En na de training drinken we samen een biertje. Ook met Angela moet ik lachen en ze leert ons trucs met de stok en de pompoms.”

Hij kan mijn dag goed maken
Angela haalt er zelf ook veel plezier uit: “Vaak ligt de nadruk op wat mensen met een beperking niet kunnen. Ik wil graag laten zien wat ze nog wel kunnen en dat ze goed zijn zoals ze zijn. Het belangrijkste is dat ze het naar hun zin hebben. Niets moet en alles mag. Ik hou van de droge humor die Ronald heeft. Hij kan mijn dag helemaal goed maken door de grappige dingen die hij zegt.” Ze hebben ook al eens samen opgetreden, nog voor de coronatijd. Angela: “Dat eerste optreden was zo mooi. Je kon zien dat ze genoten. Bij onze majorette vereniging Doskonale horen ze er gewoon bij. Ronald was helemaal niet nerveus en ze waren trots toen ze na afloop een beker en een medaille kregen.”

Nieuwe leden zijn nog welkom in de groep. Dus jongens en meiden met een beperking die graag majorette willen doen, kunnen zich melden bij ParaDoskonale via Angela Donkers: 0655797655 of Rianne Spruijt 0651793713, aangepastemajorette@gmail.com

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: