Direct door naar content
Wandelroute voor blinden krijgt brailleprijs  afbeelding nieuwsbericht

Wandelroute voor blinden krijgt brailleprijs

07 januari 2021

Bij Hoog Buurlo op de Veluwe is een paar jaar geleden al een bijzondere wandelroute aangelegd voor blinden en slechtzienden. De route- en informatieborden zijn hier namelijk van braille voorzien. Op Wereld Brailledag werd bekend dat Staatsbosbeheer de Braillepluim 2021 ontvangt voor deze wandelroute voor blinden.

Als je blind of slechtziend bent kun je ook wandelen in de natuur. Dat is dan wel gelijk een stuk uitdagender dan een wandeling op de straat, want in het bos kom je veel meer obstakels als boomwortels en kuilen tegen. Om de wandelpaden rond de schaapskooi bij Hoog Buurlo toegankelijk te maken voor iedereen met visuele beperking heeft Staatsbosbeheer een speciale route aangelegd. Daarbij werd samengewerkt met een organisatie die gespecialiseerd is het leesbaar maken van borden voor blinden. 

Informatie in braille

De route begint bij de schaapskooi. Daar staat een groot informatiepaneel met een kaart van de omgeving. Van die kaart is een braille-kopie gemaakt die kunt voelen. Met de gesproken tekst in de daisy-app kun je vervolgens stap voor stap de route volgen en krijg je onderweg ook meer te horen over de historie van het gebied waar je loopt en welke bomen en dieren je daar tegenkomt. 

Braillepluim 2021

De Vereniging Onbeperkt Lezen maakte deze week bekend dat de wandelroute de braillepluim 2021 heeft verdiend, omdat ‘de teksten en kaarten in braille de natuur een extra plus geven’. Boswachter Laurens Jansen vindt de brailleprijs een compliment voor de extra aandacht die Staatsbosheer geeft aan blinden die van de natuur willen genieten. “Er worden ook regelmatig wandelaars gezien op de route. Al is dat nu in tijden van corona wat lastiger vanwege het feit dat blinden en slechtzienden vaak afhankelijk zijn van anderen”, zegt hij in De Stentor

Meer routes

Op dit moment is de wandelroute in Hoog Buurlo een van de weinige routes voor blinden en slechtzienden, maar Staatsbosbeheer wil daar binnenkort verandering in brengen. Samen met de Vereniging Onbeperkt Lezen gaat de natuurbeheerder kijken op welke plekken nog meer van dit soort wandelpaden kunnen worden uitgezet.  

Ga voor meer informatie over deze route naar Staatsbosheer.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: