Direct door naar content
"Het geld voor de racerunner was zo binnen" afbeelding nieuwsbericht

"Het geld voor de racerunner was zo binnen"

13 januari 2021

Scopias Atletiek uit Venlo is afgelopen jaar gestart met racerunning. Het groepje bestaat nu uit acht kinderen die niets liever willen dan rennen op de atletiekbaan. Door de lockdown trainen ze nu even niet, maar ze hopen allemaal dat ze snel weer rondjes kunnen maken. Dankzij een crowdfundactie met Uniek Sporten kan de atletiekvereniging een nieuwe racerunner aanschaffen, zodat kinderen die interesse hebben ook gelijk mee kunnen doen. Mede door de matchfunders van Uniek Sporten Crowdfunding was het benodigde bedrag zo binnen.

Het idee om dit jaar met racerunning te starten in Venlo kwam vanuit Kelly Helmes, die op zoek was naar een sport voor haar vijfjarige dochter met CP. Door een beperkte handfunctie vielen sporten als zitvolleybal en rolstoelbasketbal al af. Via een Facebookgroep hoorde ze al veel over racerunning, maar toen ze keek waar dat in Limburg wordt aangeboden kwam ze in Maastricht of Nijmegen uit. “Voordat ik straks met mijn dochter een half uur moet rijden om te sporten, kan ik beter proberen dit hier in Venlo op te zetten”, vertelt Kelly. “Via ‘Iedereen Kan Sporten’ van de gemeente Venlo kwam ik in contact met Scopias Atletiek, waar ze al met veel enthousiasme g-groepen hadden.” 

Genieten van de snelheid

Racerunning was nog relatief onbekend bij die vereniging. “Maar toen ze daar zagen wat het is, was iedereen gelijk enthousiast. We hebben hier in Venlo ook een mytylschool met ongeveer honderd kinderen waar racerunning een supersport voor zou kunnen zijn!” Bij de eerste kennismakingsclinic op 5 september deden ook kinderen mee die normaal gesproken niet kunnen rennen, maar met de racerunner wel. “Zij genieten ervan om de snelheid te ervaren. Ondanks dat ze prima kunnen judoën of zwemmen, vinden ze raceruninng op dit moment het leukste. Ook omdat ze zo iets doen wat ze normaal niet kunnen”, zegt Kelly. 

Samen sporten

Zij ziet dat vooral het samen sporten de kinderen veel plezier geeft. “Ze zitten op dezelfde school met kinderen uit alle windrichtingen. Als je lokaal naar een sportclub gaat dan zit je met allemaal vreemde kinderen. Nu kunnen ze elkaar ook buiten school treffen en het gezellig hebben met elkaar.” De kinderen zijn allemaal erg enthousiast merkt Kelly. “Als ze op de baan komen willen ze gelijk rennen.”

Crowdfunding

Nu de eerste opstartfase is afgerond wil de club vervolgstappen maken. Daar horen ook meer eigen racerunners bij voor kinderen die het een keer willen proberen. De crowdfunding van Uniek Sporten bleek daar ideaal en vooral ook erg gemakkelijk voor, zegt Kelly. “Ik heb een project aangemaakt, daar kreeg je tips hoe je je actie kunt delen en vervolgens ging dat live. We hebben het vooral binnen de eigen kring van de club op facebook gedeeld en toen was het geld zo binnen.” Met de bijdragen van de matchfunders had Scopias bij het begin al een groot deel van het streefbedrag van 2500 euro binnen. “Dat zorgde voor een goede start.”

Matchfunders

Ze zou andere sportverengingen die overwegen om met aangepast sportaanbod te beginnen daarom zeker ook aanraden om via Uniek Sporten een crowdfunding op te zetten. “Je bent eigenlijk gek als je niet het doet. Waarom zou je het zelf bij elkaar sprokkelen als je het al voor een deel kunt krijgen met behulp van matchfunders. Wat je dan van mensen hoeft te vragen wordt aanzienlijk minder. Het is echt ideaal dat zoiets bestaat.” 

Net als Scopias Atletiek een crowdfundcampagne opzetten? Ga dan naar deze pagina.

Bekijk ook dit filmpje:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: