Direct door naar content
Zitvolleybal als nieuw doel na oorlog in Irak afbeelding nieuwsbericht

Zitvolleybal als nieuw doel na oorlog in Irak

16 januari 2021

Door de oorlog met IS in Irak verloor Abdulkhaliq Omar zijn been. Zijn huis en dat van zijn dorpsgenoten in Mosul ligt door de bombardementen nog altijd in puin. Ondanks alles kijkt hij toch positief vooruit en heeft hij door sport een nieuw doel gevonden. Met het Paralympisch zitvolleybalteam hoopt hij zijn land ooit te vertegenwoordigen op een groot toernooi. 

De oorlog in Irak heeft onuitwisbare sporen achtergelaten in de vorm van gebouwen die in puin liggen en burgers die gewond zijn geraakt. Toch merkt Abdulkhaliq dat mensen met een beperking niet altijd volledig worden geaccepteerd in zijn land. “Onze maatschappij kijkt naar gehandicapten alsof er iets mis met ze is. Ik sluit me af voor dat soort opmerkingen. Er is niks mis met me. Een deel van mijn been is afgenomen, maar dat is geen handicap waardoor ik niks meer kan in het leven.” 

Leven gaat door

Hij wil laten zien dat ondanks zijn verwondingen de wereld gewoon door draait. “Ik wil mij niet door wanhoop laten leiden. Al ben ik een deel van mijn lichaam kwijt, mijn leven gaat door.” Dat was voor hem ook de reden om bij het zitvolleybalteam van Irak te gaan. “Zo blijf ik bewegen en kan ik mij hopelijk onderscheiden met het team.” 

Groot verschil

Het volleybalteam traint ondertussen hard en doet ook al mee aan wedstrijden. Voor teamgenoot Aly geldt net als Abdulkhaliq dat hij zich mentaal ook beter voelt door het sporten. “Het maakt psychisch gezien een groot verschil als ik thuisblijf. Hier zie ik mijn vrienden, ik train en werk aan mijn conditie. Soms zijn er toernooien in Bagdad. Het heeft mij veranderd en mijn leven verrijkt na wat mij is overkomen.” 

Ze hopen Irak ooit te vertegenwoordigen bij een groot toernooi. Abdulkhaliq: “Ik droom om aan internationale wedstrijden mee te doen zodat ik de naam van Mosul hoog kan houden.”  

Bron: RTL Nieuws

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: