Direct door naar content
Acteurs met beperking krijgen meer kansen afbeelding nieuwsbericht

Acteurs met beperking krijgen meer kansen

02 februari 2021

In films en series zie je maar weinig acteurs met een beperking. Het Amerikaanse NBCUniversal wil hier wat aan doen door acteurs met een handicap meer kansen op een rol te geven. De deels verlamde Amerikaanse actrice Eileen Grubba noemde de aankondiging van het grote mediabedrijf al een mooi nieuws voor de filmwereld. 

In Amerikaanse tv-series en films werd in 2018 slechts 22 procent van de rollen gespeeld door een acteur met een beperking. Dat was toch al een stuk beter dan in 2016 eerder: toen werd nog maar vijf procent van de rollen gespeeld door iemand met een beperking. Bij nieuwe producties van NBCUniversal worden voortaan altijd acteurs met een beperking geplaatst. Met die toezegging wil de producent bijdragen aan een betere afspiegeling van de samenleving. Het vergroten van kansen voor mensen met een beperking vinden zij daar een belangrijk onderdeel van. 

Hoop op meer studio’s

Deze bekendmaking volgde op een eerdere oproep van de Ruderman Family Foundation, dat zich al langer inzet voor het meer zichtbaar maken van mensen met een beperking op tv en in films. Voor NBCUniversal ging CBS Entertainment al eerder in op deze oproep. Jay Ruderman, de voorman van de foundation, hoopt op een sneeuwbaleffect. “Ik hoop dat andere grote studio's nu naar NBCUniversal zullen kijken en zeggen: 'dit heeft zin, we gaan ons ook hiervoor inzetten'.” 

Vaker op auditie kunnen

Dat een toezegging als deze zin heeft staat wat actrice Eileen Grubba zonder twijfel vast. Zij heeft een verlamd been, maar was de laatste jaren ondanks die beperking steeds vaker te zien in series als Watchmen, Sons of Anarchy, CSI Miami en ER. Volgens haar is het feit dat acteurs zoals zij nu vaker op auditie worden uitgenodigd al een hele grote stap voorwaarts, ook al levert dit niet altijd een rol op. Auditie doen is namelijk ook iets waar je steeds beter in kunt worden, stelt zij. “En als je het dan op moet nemen tegen mensen die wel tien keer per week auditie doen terwijl jij maar hooguit drie keer per jaar wordt uitgekozen, dan heb je niet dezelfde vaardigheden."

Overwinning

Zij ziet dit daarom ook als een grote verandering. "Het is een grote overwinning voor onze gemeenschap, voor inclusiviteit en hopelijk voor alle mensen die al jaren proberen een kans te krijgen in de entertainmentindustrie.”

Bron: NOS.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: