Direct door naar content
Deze Nike-sneakers trek je aan zonder handen! afbeelding nieuwsbericht

Deze Nike-sneakers trek je aan zonder handen!

09 februari 2021

Voor het aantrekken van schoenen heb je meestal twee handen nodig. Als je door een beperking aan bijvoorbeeld je handen niet je schoen kunt vasthouden of kunt strikken, ben je snel aangewezen op minder modieuze instappers. Sportmerk Nike heeft daar iets op bedacht: hippe sneakers die je aantrekt zonder handen! 

Het idee achter de Nike GO FlyEase, zoals deze handsfree schoen heet, is eigenlijk heel simpel. De schoen bestaat eigenlijk uit twee delen die zijn verbonden met een soort scharnier en een strak elastiek. Aantrekken gaat daardoor supersnel: je schuift met je tenen in de schoen die naar boven open is geklapt. Als je erin stapt klapt de schoen aan de achterkant dicht. Uittrekken lijkt op dezelfde beweging waarmee je je schoenen nu misschien al uittrapt: met je andere schoen hou je de hiel vast op schuif je uit de schoen. 

Handig voor mensen met een beperking

De ontwerpers hebben de schoen duidelijk op die uittrapbeweging geïnspireerd, met als verschil dat het hielstuk daar op voorbereid is met extra versteviging. Dat is voor veel mensen natuurlijk handig, maar zeker als je een beperking hebt aan je handen of minder flexibel bent in je bovenlichaam is dit helemaal ideaal. 

Samen met Matthew ontworpen

Helemaal nieuw is het idee van Nike niet, want het sportmerk is al langer bezig om schoenen te ontwerpen voor mensen met een beperking. In 2015 lanceerde het sportmerk al gemakkelijk aan te trekken schoenen naar aanleiding van een brief van Matthew Walzer, die door CP zijn eigen veters niet kon strikken. Hij droomde ervan om naar school te gaan zonder aan een ander te hoeven vragen om zijn veters vast te maken. Schoenontwerper Tobie Hatfield ging op dat verzoek van Matthew in en ontwierp samen met hem een paar schoenen met ritsen in plaats van veters. 

Die schoen werd nog in beperkte oplage op de markt gebracht. In de tussentijd werd door het ontwerpteam samen met Matthew hard aan de ‘handsfree schoen’ voor een breder publiek gewerkt. De net lanceerde GoFlyease is daar het flitsende resultaat van.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: