Direct door naar content
Blinde zwemster hoort klok aftellen in training afbeelding nieuwsbericht

Blinde zwemster hoort klok aftellen in training

13 februari 2021

Veel zwemmers gebruiken in hun trainingen de secondenklok aan de zijkant van het bad voor hun starttijden. Maar hoe doe je dat als je zoals paralympisch zwemkampioene Liesette Bruinsma niet kunt zien? Speciaal voor haar en andere zwemmers met een visuele beperking heeft Innosportlab De Tongelreep in Eindhoven iets handigs bedacht: ze kan de klok met piepjes nu horen aftellen. 

Een zwemtraining bestaat vaak uit meerdere herhalingen, waarbij op een vaste tijd steeds moet worden gestart. Een opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit tien keer honderd meter met als starttijd 1.30 minuut. Een zwemmer die kan zien, kijkt dan gewoon op de klok om te weten wanneer hij of zij weer moet vertrekken. Voor Liesette Bruinsma, die zowel wereld- als paralympisch kampioen is, moet altijd een trainer langs de kant staan die haar met een stopwatch aangeeft wanneer ze weg mag. 

Zelfstandig trainen

Net als andere zwemmers wil Liesette haar oefeningen ook zelfstandig kunnen doen. Embedded scientist Alja Huibers wilde daar graag een oplossing voor bedenken. Zij is als wetenschapper bij het Paralympisch zwemteam betrokken om met verschillende metingen de zwemmers te verbeteren. Zij had eerder al een systeem gemaakt om de slagfrequentie van zwemmers te verbeteren met behulp van piepjes. Diezelfde geluidsbestanden zijn nu aangepast naar piepjes voor de starttijden van Liesette. 

Grote meerwaarde

Met een waterdicht bluetoothspeakertje hoort Liesette nu een stem aftellen: “Three, two, one” en dan volgt een harde piep als startsignaal. De trainer van Liesette kan die piepjes ook horen zodat hij ook in de gaten kan houden of zij de tijden haalt. Alja geeft aan dat het eigenlijk niet heel ingewikkeld was om te realiseren. “Voor ons lijkt het heel klein, maar voor haar is het van grote meerwaarde”, zegt Alja op de website van Innosportlab De Tongelreep.  

Zwemsport toegankelijker

De zwemster zelf traint al sinds vorige maand met de piepjes. “Super gaaf! Voor het eerst gebruik gemaakt van ons nieuwe geautomatiseerde aftelsysteem via audio”, laat ze op Instagram weten. “Mijn zelfstandigheid is hierdoor enorm vergroot en de toegankelijkheid van de zwemsport is verbeterd.” 

Voor iedereen

Het audio- aftelsysteem is namelijk niet alleen voor Liesette ontwikkeld. Het lab stelt de audiobestanden beschikbaar aan alle zwemmers met een beperking die hier baat bij kunnen hebben. Dus ook voor jou! Het project is namelijk een onderdeel van Uniek Zwemmen, dat de toegankelijkheid van zwemmen voor mensen met een beperking verbetert. 

Je kunt de audiobestanden hier downloaden. 

 

Deze innovatie is onderdeel van het project Uniek Zwemmen in Brabant. Dit is een samenwerking tussen InnoSportLab de Tongelreep, KNZB en ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten van Libra Revalidatie en Audiologie en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: