Direct door naar content
Hoe goed mik jij de ballen bij boccia? afbeelding nieuwsbericht

Hoe goed mik jij de ballen bij boccia?

15 februari 2021

Ken jij de sport boccia al? Misschien heb je weleens van deze balsport gehoord, maar wat is het nu precies? Boccia is een ideaal mikspel voor iedereen met een motorische beperking. Deze sport is namelijk speciaal voor sporters met een beperking bedacht. 

In de Uniek Sporten Sportzoeker vind je allerlei sporten die voor zowel sporters met of zonder beperking toegankelijk zijn. In die lijst staan ook een paar sporten die speciaal voor sporters met een beperking zijn ontwikkeld. Boccia is zo’n sport die laagdrempelig is voor allerlei beperkingen. 

Balspel

Laten we beginnen met de naam van deze sport: die spreek je uit als ‘botsja’. De oorsprong van dit spel komt van de eerste Griekse balspelen, waar ook petanque, bowls en jeu de boules van afstammen. Deze sporten lijken ook een beetje op elkaar in die zin dat je een bal zo precies mogelijk moet mikken in de buurt van andere ballen. Toch is boccia net even anders dan jeu de boules. 

Hoe werkt het?

Bij boccia heb je een witte bal en zes rode en zes blauwe ballen. Het spel begint met de witte bal die het veld in wordt gegooid. Dit wordt ook wel de doelbal genoemd, want het doel van het spel is om met de rode of blauwe ballen zo dicht mogelijk bij die witte bal uit te komen. Nadat iedere speler zijn rode of blauwe ballen heeft gegooid wordt een volgende ronde gespeeld tot meestal vier rondes in totaal zijn gespeeld. 

Aanpassen naar beperking

Deze balsport is toegankelijk voor iedereen met een beperking. Doordat je bij het werpen niet over enorme spierkracht hoeft te beschikken, wordt boccia al veel beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekten, een dwarslaesie of andere motorische beperkingen. Het mooie aan boccia is dat het spel per handicap kan worden aangepast. Je mag de bal namelijk met je handen, voeten of met een hulpmiddel gooien. Wat voor jou de ideale worp is, kun je zelf uitvinden. 

Thuis beginnen

Lijkt jou dit een leuke sport? Dan kun je nu al thuis beginnen met oefenen op jouw worp voor je gaat oriënteren op een boccia-club bij jou in de buurt. Barend Drost, boccia-speler van TeamNL, laat graag aan je zien hoe je in je huiskamer aan je balvaardigheid werkt. Zoals je kunt zien gebruikt Barend echte boccia ballen die wat zwaarder zijn. Die ballen stuiteren en rollen niet gelijk je kamer door, maar je kunt het natuurlijk ook met tennisballen of wat zwaardere stressballen proberen. 

 

 

Posted by Barend Boccia on Monday, March 23, 2020

 

Wil je meer weten over boccia? Ga dan naar de overzichtspagina voor meer informatie en een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: