Direct door naar content
Christijn: “rolstoeltennis geeft mij nu energie” afbeelding nieuwsbericht

Christijn: “rolstoeltennis geeft mij nu energie”

23 februari 2021

Christijn Groeneveld is op dit moment nog altijd de regerend Nederlands kampioen schaatsen op natuurijs, maar door een schaatsongeluk zal hij nooit meer op ijzers staan. In een interview met het AD vertelt hij aan journaliste en oud-schaatster Lisette van der Geest openhartig zijn verhaal. Hij wil vooral geen medelijden van mensen dat hij niet meer kan schaatsen. “Ik was schaatser toen ik dat ongeluk kreeg, maar de dag erna begon een nieuw leven.”

In 2013 hadden we in Nederland ook zo’n mooie winter met natuurijs. Op het Veluwemeer werd toen een NK marathon op natuurijs verreden en die werd gewonnen door Christijn. Na dat NK waren de winters niet meer zo goed om wedstrijden op natuurijs te kunnen organiseren. Daardoor is Christijn nog altijd de regerend Nederlands kampioen. Het maakt het absolute hoogtepunt uit zijn schaatscarrière nog unieker. 

Revalidatie als topsport

Hij koestert nog altijd goede herinneringen aan die titel. Misschien nog wel meer door het ongeluk anderhalf jaar later op de schaatsbaan van Inzell. Hij klapte daarbij met volle snelheid op de boarding en brak daarbij zijn rugwervel, acht ribben en hij liep twee klaplongen op. De revalidatie daarna vond hij een onzekere tijd, vertelt hij in het AD. “Het enige wat ik heb kunnen doen, is er heel hard voor werken.” Hij benaderde de revalidatie vervolgens als topsport: het beste eruit halen. Daardoor heeft hij grote stappen kunnen maken. 

Ontdekking rolstoeltennis

Sinds vier jaar zet hij letterlijk stappen met krukken en fietst hij stukken op een elektrische fiets. Het grootste deel van de tijd zit hij in een rolstoel. Daar heeft hij sinds kort een nieuwe passende sport bij gevonden: rolstoeltennis. Zijn topsportmentaliteit komt nu gelijk weer boven, want het liefste zou hij wedstrijden spelen. “Het geeft energie. Ik merk nu dat ik dat wel wat gemist heb de afgelopen periode. Maar ik moest eerst leren hoe ik überhaupt een stoel moet besturen.”

Sportzoeker

Christijn vond zijn club door simpel op Google ‘dichtstbijzijnde tennisvereniging’ in te tikken. Hij kwam zo in een les met “twee omaatjes van rond de 60 en een tennistrainer”, vertelt hij. Ben jij ook op zoek naar een geschikte club met aangepaste sport? Gebruik dan de Uniek Sporten Sportzoeker

Lees het hele verhaal met Christijn op AD.nl 

Foto: Twitter / Ireen Wüst 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: