Direct door naar content
TV tip: uitvinders helpen mensen met beperking afbeelding nieuwsbericht

TV tip: uitvinders helpen mensen met beperking

18 maart 2021

Voor jou bestaan allerlei hulpmiddelen die het leven met een beperking gemakkelijker kunnen maken. Jij zal vast ook wel eens tegen een specifiek probleem aan zijn gelopen waar nog geen oplossing voor is bedacht. In het BNNVARA tv-programma ‘We gaan het maken’ gaat presentator Parick Lodiers samen met acht Nederlandse uitvinders op zoek naar een specifiek product om het leven met een beperking vrijer, zelfstandiger en leuker te maken. 

Het onmogelijke mogelijk maken. Dat is de missie waar acht Nederlandse uitvinders voor staan in het programma ‘We gaan het maken’. Zij twijfelden geen seconde en gingen de uitdaging aan om het leven van mensen met een beperking met een specifieke oplossing te verbeteren. Zij komen met uitvinden waar de wetenschap tot nog toe niet toe was gekomen omdat het te moeilijk was, er te weinig aandacht voor was of omdat het probleem te specifiek was. 

Meer zelfstandigheid

Patrick Lodiers, die eerder ook de eerste serie van Je Zal het Maar Hebben presenteerde, ziet dat de hulpmiddelen waar de uitvinders mee komen voor grote veranderingen zorgen. “Alle mensen die ik volg in deze serie verlangen naar meer zelfstandigheid en meer vrijheid, maar tot nu toe was dit voor hen onbereikbaar. We Gaan Het Maken geeft ons een inkijkje in het creatieve brein van uitvinders die anders naar de wereld kijken, durven pionieren en niet bang zijn om problemen aan te gaan die voor de meesten onoplosbaar lijken.” 

Juli helpen bij zwemmen

In de eerste aflevering kun je het verhaal van Juli zien (11) . Door een bindweefselaandoening moet Juli het grootste deel van de tijd liggen om haar lichaam niet te belasten. Ze is dol op zwemmen, maar de bestaande zwemvesten of opblaasbanden werken in haar geval niet goed. Industrieel ontwerper Renee gaat daarom voor haar aan de slag zodat ze zelfstandig kan zwemmen. 

In de drie afleveringen die nu al terug zijn te kijken kun je verder zien hoe voor Esther, die haar onderbenen en de meeste vingers mist, wordt geholpen om zelfstandig een trap te beklimmen. Voor Joël wordt gekeken hoe een spraakcomputer hem beter verstaanbaar kan maken. Meer info en alle afleveringen kun je op de programma-website vinden. 

Bekijk hier de trailer: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: