Direct door naar content
De coronapersconferenties in begrijpelijke taal afbeelding nieuwsbericht

De coronapersconferenties in begrijpelijke taal

08 maart 2021

Vanavond is er weer een nieuwe persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Waarschijnlijk worden hier geen nieuwe versoepelingen bekend gemaakt, maar de hoop is dat over drie weken meer mogelijk is zoals sporten. Het zal hoe dan ook weer veel informatie zijn. Als je een (licht) verstandelijke beperking hebt kan het lastig zijn om alles in één keer te begrijpen. Daarom zijn een aantal bewoners van een woonstichting in Amersfoort een eigen online show begonnen: Na de Persconferentie. 

In de coronapersconferenties worden belangrijke maatregelen uitgelegd om de besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. Tijdens dat halfuurtje komen woorden als ‘lockdown’, ‘avondklok’, ‘click & collect-winkelen’ en ‘vaccin’ veel voorbij. Dat laatste woord vindt Gea Zandink, die een verstandelijke beperking heeft maar een moeilijk woord. “Ik gebruik liever het woord ‘prik’, want dan snapt iedereen het tenminste”, zegt ze in een interview met het AD

'Geen domme vragen'

Omdat zij wel meer dingen uit de persconferenties van Rutte niet helemaal begreep, begon zij samen met een aantal medebewoners van woonstichting Philadelphia in Amersfoort een alternatief coronajournaal waar alles rustig wordt uitgelegd en waar vooral iedereen vragen kan stellen. Tijdens de live-uitzending die via Twitch en YouTube is te volgen kunnen allerlei vragen worden gesteld via de chat of via Whatsapp. “Bij ons bestaan geen domme vragen”, zegt programmamanager Iman de Vries. Een een vraag die hij bijvoorbeeld in de chatbox krijgt is: ‘Waarom moeten we eigenlijk 1,5 meter afstand houden?’. Zijn antwoord: “Dan kun je minder snel besmet raken.” 

Uniek

Het programma Na de Persconferentie is uniek en was volgens de makers ook hard nodig.Het coronajournaal wordt echt door mensen met een verstandelijke beperking gemaakt, legt presentator Sebastiaan Verweij uit. “Het is dus niet zo dat het gemaakt wordt met het idee: zo zouden ze het wel begrijpen. Nee, omdat wij het begrijpen als cliënt is het voor een andere cliënt ook beter te begrijpen. Dat mis je nu eigenlijk op tv en op de radio”, zegt presentator Sebastiaan Verweij. 

Vanavond na de persconferentie kun je dus weer inschakelen op het ‘Hallo Thuis’ kanaal. Hier worden behalve de filmpjes over de coronapersconferenties richting de verkiezingen ook uitzendingen met de verschillende landelijke politici. 

Op Rijksoverheid.nl kun je trouwens ook alle maatregelen vinden en een samenvatting van de persconferentie in begrijpelijke taal. 

Bron: AD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: