Direct door naar content
Yoga voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel afbeelding nieuwsbericht

Yoga voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

09 maart 2021

Op een mistige zaterdagochtend verandert met een harde klap het leven van de dan 27-jarige Vughtse Wendy Pijnenburg. Twee weken na het ongeval ontwaakt ze uit haar coma. Overgeleverd aan een beschadigd lijf en brein, een andere ‘nieuwe’ Wendy. Als ervaringsdeskundige en yogadocente zet zij zich nu in voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). “Yoga heeft mij geleerd om mijzelf en het leven op een liefdevolle manier te omarmen. Ik ben helemaal goed zoals ik nu ben.”

Door Marjolijn van Spaandonk

Van de frontale en bijna fatale botsing tegen een stilstaande oplegger kan Wendy (49) zich niets meer herinneren. Vrijwel elk lichaamsdeel blijkt verbrijzeld, gebroken of beschadigd. Het eerste half jaar beleeft ze in een waas. Haar familieleden beleven een andere Wendy dan voor het ongeval; ongeremd, ongestructureerd en gedrag in extremen. “Ik wist niet meer wie ik was, of ik liever cola dan sinas lustte, in welke volgorde bepaalde handelingen moesten”, vertelt Wendy geëmotioneerd. “Het was heel moeilijk dat ik daar toen geen antwoord op had. Ik had geen enkele houvast en was als het ware, en soms nog steeds, op visite in mijn eigen hoofd.” Uit nader onderzoek blijkt dat Wendy traumatisch hersenletsel opgelopen heeft.

Na een revalidatietraject van 2,5 jaar probeert Wendy haar leven weer op te pakken. Na het verlies van haar gezondheid, werk en relatie blijkt dat niet zo eenvoudig. Met hulp van haar familie en de begeleiding van een NAH specialist krabbelt ze weer op, maakt ze een nieuwe start in Vught en ontmoet haar huidige vriend. Als bakkersdochter is Wendy van nature een aanpakker, levenslustig, vrolijk en enthousiast. “Dat ben ik nog steeds, maar ingewikkelde taken kan ik niet goed overzien en mijn gedachten kan ik niet goed structureren. De hoeveelheid informatie, mensen die door elkaar praten of verwachtingen die mensen van mij hebben, dat is me snel te veel. De filter is weg. En dat is lastig in deze wereld.”

Love your brain
Bevlogen en enthousiast grijpt Wendy alles aan wat op haar pad komt en laat het liefst een spoor van confetti achter. Zo ook het advies van een zangcoach om ontspanning in yoga te zoeken. “De eerste les ging over afscheid nemen. Ik heb de hele les gehuild, en niemand vond daar iets van. Ik wist meteen; hier moet ik meer mee doen. Hiermee kan ik mensen die zichzelf zijn verloren helpen om hun lichaam weer met hun geest te verbinden.” Een opleiding tot yogadocente is de volgende logische stap.

Vlak voor het examen ziet Wendy de film ‘The Crash Reel’ waarin topsnowboarder Kevin Pearce bij een val zwaar hersenletsel oploopt. Zijn familie heeft voor en door hem het yogaprogramma ‘Love your Brain’ ontwikkeld, specifiek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Kort erna reizen Wendy en Marloes van Boxtel, eigenaresse van Yogacentrum Tilburg, af naar Amerika om zich het programma eigen te maken. Als ervaringsdeskundige en gediplomeerd yogadocente geeft Wendy nu wekelijks ‘Love your Brain’ yogales bij ‘Iedereen is Anders’ Yoga in Helvoirt en bij Yogacentrum Tilburg.

_____________________________________________________________________

“Vroeger had ik een hele goede baan. Nu weet ik dat het geluk daar niet in zit, maar in jezelf en de mensen om je heen. Ik ben heel gelukkig en dankbaar voor waar ik sta. Uiteindelijk heb je geen keuze in wat je overkomt, maar wel hoe je daarmee omgaat.”

_____________________________________________________________________

De yogalessen voor mensen met NAH worden in rust, met zachte bewegingen en veel ademhalingsoefeningen liggend of zittend op een stoel gegeven. De verbinding is belangrijker dan de houding. “Samen kijken we wat bij die persoon past; het ontdekken van grenzen en deze misschien zelfs verleggen. Ik help mensen om zichzelf te onderzoeken en te zien dat er meer in hen zit. Door yoga leer je met realistisch optimisme in het leven te staan, met compassie naar jezelf. Je bent goed zoals je bent.”

Sporten met NAH
De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel loopt uiteen van fysieke tot cognitieve en psycho-sociale beperkingen, met vaak een hoge gevoeligheid voor prikkels. Mensen met NAH voelen zich soms incompleet, onzeker en niet zichzelf. Sporten is daardoor geen vanzelfsprekendheid. “Het is een aandoening die onderschat wordt en soms onzichtbaar is. Zeker als je niet in revalidatie bent geweest, mis je veel informatie over de mogelijkheden die er zijn.”

Dat is voor Wendy de reden om zich aan te melden bij het Sportnetwerk NAH. Samen met andere sportaanbieders en (ervarings)deskundigen wordt er een platform gecreëerd om het aanbod van sport en beweging voor mensen met NAH in kaart te brengen en te vergroten. Uit eigen ervaring weet Wendy hoe belangrijk het is om in beweging te blijven: “Door yoga ben ik letterlijk en figuurlijk flexibeler geworden. Een aantal leerlingen heeft meer duidelijkheid voor zichzelf en de wereld om hen heen gevonden. Het geeft hen fysiek én mentaal een steuntje in de rug om te kunnen leven met en in dit nieuwe leven.”

Wendy Pijnenburg verzorgt ‘Love your brain’ yogalessen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel bij Yogacentrum Tilburg en in Helvoirt. Wil je graag kennismaken met yoga? Voel je welkom, precies zoals jij bent en stuur een mail naar iiayogahelvoirt@gmail.com.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: