Direct door naar content
Wheelchair Mafia inspireert andere rollers afbeelding nieuwsbericht

Wheelchair Mafia inspireert andere rollers

11 maart 2021

Kun je met zijn tweeën in een auto met twee rolstoelen op de achterbank? Die vraag kun je het beste beantwoorden door het te proberen, dachten Frank Sanders en Thomas Maas van Wheelchair Mafia. In een YouTube-filmpje laten ze zien dat het met wat gewurm en geprop prima lukt. “Twee rolstoelen in één sedan: het kan!” Het kenmerkt de humor van de twee die met hun filmpjes andere rollers willen informeren en inspireren. 

Frank en Thomas zitten allebei om een andere reden in een rolstoel. Thomas liep een dwarslaesie op bij een auto-ongeluk en Frank heeft de erfelijke stofwisselingsziekte X-ALD. Het kostte hem vijf jaar om te accepteren dat hij door die ziekte op zijn dertigste in een rolstoel was beland. Die frustraties schreef hij van zich op op Wheelchair Mafia. Daar sneed het mes voor hem aan twee kanten, vertelt hij aan het AD. “Ik was van mijn frustratie af en ik schreef het met humor weg op een socialmediakanaal, waardoor veel rollers het herkenden en met oplossingen kwamen.” 

'Niet het wiel uitvinden'

Toen hij Thomas ontmoette bij een bijeenkomst over inclusie in de gemeente Woerden besloten ze samen meer werk te maken van het platform wat duidelijk aansloeg. Hun doel is vooral om te laten zien wat nog wel mogelijk is als je in een rolstoel beland. Thomas: “Het leven houdt niet op bij de voordeur. Maar om je leven terug te krijgen, dan heb je wel genoeg informatie nodig.” Dat hadden zij de afgelopen jaren gemist toen zij in een rolstoel terecht kwamen. “De rollers hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.” 

Filmpjes met humor

Samen maken ze allerlei grappige filmpjes op over zaken die je als roller tegen kan komen, zoals het genoemde filmpje over hoe je twee rolstoelen in een auto propt:

Wheelchair Mafia doet vooral alles om goede informatie en tips te geven aan hun steeds groter wordende groep volgers. Zo vertellen ze in deze video hoe een aankoppelhandbike werkt: 

Vooral op Facebook (35 duizend volgers) en Instagram (18 duizend volgers) is Wheelchair de afgelopen jaren erg populair geworden. Behalve op social media zijn ze ook actief in het geven van presentaties over rollers bij bedrijven en gemeenten om zo voor meer toegankelijkheid te zorgen.

Bron: AD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: