Direct door naar content
John geeft levensles met (S)Cool on Wheels afbeelding nieuwsbericht

John geeft levensles met (S)Cool on Wheels

14 maart 2021

John van der Meer was vroeger sportdocent op een basisschool en bij sportverenigingen. Door een auto-ongeluk in 1996 veranderde zijn leven ingrijpend. Hij liep een gedeeltelijke dwarslaesie op en ging een lang revalidatietraject in. Sinds zeven jaar is hij weer sportdocent maar nu voor (S)Cool on Wheels, het voorlichtingsproject van Fonds Gehandicaptensport. Hij gaat langs langs scholen om zijn eigen verhaal te vertellen en kinderen belangrijke levenslessen mee te geven. 

Tijdens de clinics die John geeft in groep 7 en 8 en op middelbare scholen vertelt hij altijd over zijn eigen verhaal en hoe dat zijn leven veranderde. Daarmee geeft hij de kinderen een belangrijke boodschap. “De kracht is om de motivatie voor jezelf te vinden. Om, hoe moeilijk het ook is, toch steeds weer op te krabbelen”, vertelt hij in een interview met Tijd-Schrift.nl. 

Iedereen heeft een beperking

Behalve die motivatieles probeert hij kinderen bij te brengen meer respect te hebben voor mensen die anders zijn of een beperking hebben. “Ik probeer de kinderen mee te geven dat het niet uitmaakt als je ergens niet goed in bent, omdat iedereen beperkingen heeft. Alleen is het bij de één zichtbaar en bij de ander niet. Wat is dan beter? Als je een beperking hebt en niemand ziet het, kunnen ze je waarschijnlijk ook niet helpen. Of als je jezelf ervoor schaamt of het probeert te verstoppen. Ik probeer ook over te brengen dat iedereen mag zijn zoals die is, en dat je dat niet hebt begrepen als je een ander pest of discrimineert.”

Echt verhaal

In het tweede deel van zijn les laat hij kinderen lekker sporten, maar dan anders dan ze gewend zijn. Hij laat ze bijvoorbeeld rolstoelbasketballen om ze te laten ervaren dat je met een beperking ook prima kunt sporten en vooral dat mensen met een beperking helemaal niet anders zijn. John krijgt altijd positieve reacties van kinderen en docenten. Leerlingen zijn bijvoorbeeld zo enthousiast over het rolstoelbasketbal dat ze vragen of ze dat ook kunnen doen zonder beperking. Docenten geven vaak aan dat het een les die iedereen een keer gekregen zou moeten hebben. “Het is leuk dat de kinderen me aardig vinden en het leuk vinden om een keer te rolstoelbasketballen, maar de grootste waarde van mijn les is iets wat geen enkele docent of les kan toevoegen: Het is een levensles, een écht verhaal.”

Lees het hele interview met John van der Meer uit TIJDschrift. Redacteur Sabine Egberts. 

Bekijk hier een impressie van een les van (S)cool on Wheels:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: