Direct door naar content
Beweegcoaches Shauny en Sanne geloven dat er voor iedereen een passende beweegvorm is afbeelding nieuwsbericht

Beweegcoaches Shauny en Sanne geloven dat er voor iedereen een passende beweegvorm is

17 maart 2021

Maak kennis met Shauny Regli en Sanne van Mierlo. Twee enthousiaste beweegcoaches van Uniek Sporten Zuid-Brabant. Sanne is actief in de gemeente Eindhoven. Shauny is sinds kort beweegcoach in Waalre. De gemeente Waalre heeft zich namelijk onlangs aangesloten bij Uniek Sporten Zuid-Brabant. En dat is goed nieuws, want zo kunnen de beweegcoaches in Zuid-Brabant steeds meer mensen in de regio met een beperking of aandoening helpen bij het vinden van een passende beweegvorm.

Nu ook in Waalre beweegadvies

Het sportloket Uniek Sporten Zuid-Brabant was al actief in twaalf gemeenten in de regio Zuid-Brabant*. En sinds 1 januari van dit jaar is daar Waalre bij gekomen. Dat betekent dat alle inwoners van deze gemeenten die een beperking of aandoening hebben bij de beweegcoaches van Zuid-Brabant terechtkunnen met een beweegvraag. Wanneer je contact opneemt, plant de beweegcoach uit jouw gemeente een gesprek met je in om te ontdekken waar jouw behoeftes en mogelijkheden liggen. 

Ondersteunen bij het vinden van een sport

De beweegcoaches krijgen veel verschillende vragen binnen, van alle leeftijden en allerlei aandoeningen. Sanne: "Zo kreeg ik uit een woongroep een vraag van een jongen met autisme. Hij wilde graag tennissen, maar in Eindhoven was nog geen aangepast tennisaanbod. Inmiddels had ik meerdere vragen van jongeren met autisme liggen en dus besloot ik contact op te nemen met de tennisvereniging. De vereniging heeft vervolgens voor deze jongeren een aangepast tennisgroepje opgestart. We brengen vraag een aanbod dus bij elkaar en ondersteunen verenigingen ook bij het opstarten van het aangepast aanbod."

Een andere vraag die Sanne kreeg was van een moeder met een zoon met autisme, op de Uniek Sporten Familiedag tijdens de Nationale Sportweek afgelopen jaar. De jongen wilde graag op voetbal. Sanne heeft hen toen gekoppeld aan Special Talents. "De moeder was zo blij! Ze had overal al gezocht en kon niks vinden dat geschikt was. Mensen weten vaak niet waar ze moeten zoeken. Wij weten de weg, dus kunnen we ze goed helpen en laten zien wat er allemaal is.” De beweegcoaches krijgen veel waardering terug van mensen die ze begeleid hebben. Sanne: “Mensen kunnen weer meedoen, zoals ieder ander dat kan.”

Volgens Shauny en Sanne is juist nu een goed moment om contact met hen op te nemen. Sanne: “Als je nieuwsgierig bent en wil weten wat er mogelijk is voor jou, neem dan vooral nu contact op. We gaan dan samen kijken wat bij jou past en als alles straks weer mag, kan je meteen beginnen.” Shauny: “En er is nu ook veel mogelijk, ondanks dat er veel dicht is. Blijf vooral in beweging, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Bovendien is beweging in de buitenlucht heel gezond!” 

“Blijf ook nu in beweging en houd je conditie op peil. Want als je niks doet, begin je straks met 0-1 achterstand.”

Sportmaatjes

De beweegcoaches van Uniek Sporten Zuid-Brabant zoeken in de regio Eindhoven ook mee naar een sportmaatje. Dat kunnen structurele sportmaatjes of incidentele sportmaatjes zijn. Een structureel sportmaatje gaat regelmatig met iemand sporten. Bijvoorbeeld iedere week samen zwemmen. Een incidenteel sportmaatje gaat alleen de eerste paar keren mee. Sanne: “Veel mensen vinden het best spannend, zo’n eerste keer naar een sportclub of vereniging. Een incidenteel sportmaatje is dan heel fijn, die gaat een paar keer mee totdat de sporter gewend is.” Onlangs heeft Sanne een sportmaatje aan een sporter gekoppeld. “Een man wilde graag wandelen en had ook behoefte aan contact. Vanwege de lockdown ligt zijn werk namelijk stil. Ik heb hem toen gekoppeld aan een sportmaatje. Vorige week zijn we voor het eerst met zijn drieën gaan wandelen. En vanaf volgende week gaan ze samen.”

Shauny is zelf ook ooit sportmaatje geweest van iemand die zelf niet de stap naar de fitnessschool durfde te zetten. Shauny heeft hem toen geholpen bij het opstellen van schema’s en is de eerste paar keer mee geweest. “Je bouwt dan echt vertrouwen op. En vervolgens zijn ze zo vertrouwd, dat ze zelf gaan.”

Samenwerking met zorgprofessionals 

Zeker zo belangrijk in hun werk, is de samenwerking met zorgprofessionals. De beweegcoaches leggen contacten met fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, huisartsen, revalidatieartsen en andere zorgprofessionals. De beweegcoaches en zorgprofessionals kunnen elkaar echt versterken. Zo kan een revalidatiearts een patiënt die uitbehandeld is, maar graag meer wil bewegen, doorverwijzen naar de beweegcoach. Sanne: “Wij kunnen echt werk uit handen nemen. Een fysiotherapeut weet bijvoorbeeld niet wat er allemaal aan aangepast sportaanbod is. Wij wel, we hebben een groot netwerk. Als ik een vraag krijg van iemand met een visuele beperking, weet ik precies wat voor aanbod er is in de regio.”

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten Zuid-Brabant bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere beweegvragen, zoals het zoeken van een sportmaatje, het aanvragen van sporthulpmiddelen of het aanvragen van financiële voorzieningen. Heb jij een beweegvraag en woon je in de regio Zuid-Brabant? Neem contact op met Sanne, Shauny of een van hun collega’s via zuidbrabant@unieksporten.nl. Woon je ergens anders in Brabant? Klik dan hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

*Het sportloket Uniek Sporten Zuid-Brabant is een samenwerking tussen de gemeenten Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: