Direct door naar content
Janko kan weer pijnvrij sprinten  afbeelding nieuwsbericht

Janko kan weer pijnvrij sprinten

04 oktober 2021

Blades zijn stoere sportprotheses waar sporters na een beenamputatie op kunnen hardlopen. Behalve voor hoge snelheden zorgen deze carbon sporthulpmiddelen voor een ongekend gevoel van vrijheid. Saskia van den Ouden weet daar als para-triatleet alles van. “Met mijn blade voelde ik mij weer compleet.” Janko Eelsingh (18) hoopt hetzelfde gevoel binnenkort op de atletiekbaan weer te ervaren. Dankzij Uniek Sporten Hulpmiddelen kreeg hij de financiering voor nieuwe blades rond waardoor hij straks pijnvrij kan sprinten. Hij durft nu zelfs te dromen van de Paralympische Spelen.

Janko deed in zijn jeugd al aan verschillende sporten zoals voetbal, badminton en rolstoelbasketbal, maar hardlopen vond hij toch het leukste. “Het is gewoon de snelheid. Het geeft een bevrijdend gevoel dat je heel hard kan lopen. Dat is superleuk.” Bij zijn favoriete afstand komt ook veel snelheid kijken, want het liefste gaat hij volle bak op de 100 meter.

Het plezier in zijn sport was de laatste paar jaar soms ver te zoeken door problemen met zijn protheses. Met name de koker waar de blade op vastzit zorgde voor pijn en irritatie op zijn stomp. “Ik heb nog kuitspieren en die zetten heel erg uit als ik ze aanspan. Die spier heeft dus meer ruimte nodig. Met de dagelijkse koker die ik gebruikte is dat blijkbaar niet handig. Bij het hardlopen komen je spieren strakker te staan en dat gaf superveel irritatie. Ik kon op een gegeven moment niet meer trainen zonder pijn.”

Nieuwe koker en nieuwe blades

Janko vond het vooral frustrerend dat hij niet goed wist waar die pijn door werd veroorzaakt. “Mijn motivatie raakte ook wel een beetje weg. Ik bleef wel doorgaan omdat ik het een superleuke sport vind, maar die pijn doet wel wat met je.” De oplossing voor de jonge sprinter bleek een nieuwe sportkoker en nieuwe snelle blades. Hij heeft al met testblades kunnen lopen en merkte al een wereld van verschil.

Doordat hij straks pijnvrij kan trainen kan hij zonder belemmeringen naar grote doelen toewerken. De Fries droomt al om ooit aan de Paralympische Spelen mee te doen. “Het geeft mij nu een geweldig gevoel dat dit opgelost kan worden en dat ik mij volledig kan focussen op hard trainen en weer van mijn sport genieten.” 

Twee mannen op blades

Rondkrijgen financiering was een marathon

Het rondkrijgen van de financiering van de blades van Janko was eerder een marathon dan een sprintje. Zijn ouders waren eerder al vastgelopen bij verschillende instanties en hadden daarom buurman Zwier Kroese gevraagd mee te denken. Als voormalig museumdirecteur wist hij de weg bij het aanvragen van subsidies bij verschillende fondsen. Zijn buurjongen wilde hij maar wat graag helpen. “Als hij over sporten begint dan gaan zijn ogen twinkelen. Daar heeft hij zoveel ambitie in. Dat kun je van zijn gezicht aflezen.” Na wat speurwerk kwam hij al onder andere uit bij Uniek Sporten Hulpmiddelen. “Dit was voor mij een kleine moeite. Ook heb ik Janko geholpen met het schrijven van de brieven. Want het benoemen van de juiste woorden, die passen bij de verschillende fondsen, daar gaat het om”. 

 

“Juist voor jonge sporters en andere sporters met een beperking is het belangrijk dat je uit een isolement wordt getrokken en dat je mee kunt doen in de maatschappij”

Saskia van den Ouden

Dat de financiering van sporthulpmiddelen in Nederland vaak nog lastig is, weet Saskia van den Ouden als geen ander. Omdat zij het geld voor een blade niet bij elkaar kreeg met subsidies deed zij in 2010 mee aan een actie van Radio 538. Het radiostadion betaalde de rekening voor de blades waarmee zij weer kon gaan hardlopen en uiteindelijk ook de triatlonsport ging ontdekken. In die sport behaalde zij verschillende titels en medailles bij EK’s en WK’s.

Blade gaf mij zelfvertrouwen

Los van die prestaties vindt ze het belangrijkste dat ze door die blade haar vrijheid weer terug kreeg. “Ik was zes jaar ziek geweest en kwam na de amputatie van mijn onderbeen in een rolstoel terecht. Door die blade kon ik weer rennen en kreeg ik ook heel veel positieve reacties van mensen. Een blade ziet er toch ook stoer uit. Dat gaf mij heel veel zelfvertrouwen en heeft mij mentaal echt goed gedaan.”

Vooral het feit dat ze weer naar buiten kon om te gaan sporten was toen erg belangrijk voor haar. “Ik voelde mij weer helemaal heel en ik was weer een van de sporters.” Het sporten geeft haar nog altijd dat fijne gevoel. “Ik vind sporten heerlijk en ik voel mij ook niet gehandicapt als ik sport. Ik voel mij totaal niet anders. Ik ben ook niet anders, ik heb alleen een extra hulpmiddel nodig.”

Dat de financiering van sportblades per gemeente in Nederland verschillend ligt, vindt zij niet helemaal eerlijk. “Je kan vaak wel een rolstoel krijgen, maar geen blades. De regels lopen achter. Ik moet net als iedere sporter ook gewoon een sportabonnement nemen en schoenen kopen, ook al heb ik er maar één nodig. Waarom moet ik omdat ik toevallig een been kwijt ben zo’n sportprothese ook zelf betalen? Dat is toch niet eerlijk? Het is geen luxe, het is gewoon iets wat je nodig hebt om te kunnen sporten.”

Uniek Sporten Hulpmiddelen

Dat Uniek Sporten Hulpmiddelen sporters met een beperking nu op weg helpt met de financiering en het kunnen lenen van een hulpmiddel vindt zij een belangrijke vooruitgang.

“Juist voor jonge sporters en andere sporters met een beperking is het belangrijk dat je uit een isolement wordt getrokken en dat je mee kunt doen in de maatschappij.”

👉 Lees hier het verhaal van Tom die dolgelukkig is met zijn eigen sportrolstoel die hij via Uniek Sporten Hulpmiddelen kreeg

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: