Direct door naar content
Wat kun je leren van een sporter met autisme?  afbeelding nieuwsbericht

Wat kun je leren van een sporter met autisme?

27 maart 2021

Mensen met autisme brengen bijzondere kwaliteiten met zich mee die een meerwaarde kunnen zijn bij het sporten. Hierbij kan je denken aan: oog voor detail, rechtvaardigheidsgevoel, trouw aan afspraken en doorzettingsvermogen. Stuk voor stuk eigenschappen waar we allemaal van kunnen leren.

Sport verbindt
Onderzoek toont aan dat sport mensen met elkaar verbindt. Net als voor alle andere mensen in gemeente Voorst is sport en bewegen belangrijk voor mensen met autisme. Daarom wordt er tijdens de Autismeweek speciaal aandacht gevraagd voor de positieve gezondheidseffecten van beweging. De NVA autismeweek is van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april 2021.

Landelijke sponsoractie
Om dat te bekrachtigingen wordt er door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) een sponsorfietstocht van 500 kilometer van Bergum (Friesland) naar Valkenburg georganiseerd om geld op te halen. Helaas staat gemeente Voorst nét niet op de route. De fietstocht komt wel door Apeldoorn heen. Het AutismeFonds steunt hiermee projecten van de NVA die de participatie van mensen met autisme in de samenleving bevorderen. Zo zijn de NVA Autismeweek, de Autipas en de Auti-Doe-Dagen mede mogelijk dankzij bijdragen van het AutismeFonds. Ook werd er onlangs een forum gelanceerd waar mensen met autisme op een laagdrempelige manier contact met elkaar hebben. Zeker tijdens deze coronacrisis is dit van onschatbare waarde.

Sporten met autisme in Voorst
In gemeente Voorst zijn er tien sporten waar mensen met autisme aan kunnen deelnemen. Vaak is hier een trainer die de juiste begeleiding kan bieden zodat iedereen zich begrepen voelt. Hierbij kan je denken aan zwemmen, wandelen, fitness maar ook waterpolo en yoga. Alle sporten staan op de website van Uniek Sporten. Er wordt steeds meer gestimuleerd dat iedereen in de reguliere sport kan mee doen. In Voorst wordt aan het inclusieve sporten gewerkt door middel van de buurtsportcoach aangepast sporten en het lokale Sport- en Beweegakkoord.

“In een inclusieve samenleving is het normaal dat iedereen anders is. Daar hoef je niet gelijk te zijn, maar wel gelijkwaardig.” – Vanuit Autisme Bekeken.

Vragen en contact
Heb je vragen over welke sport het beste bij jou past? Of loop je tijdens jouw training tegen problemen aan? Neem dan contact op met Erica, de buurtsportcoach aangepast sporten van gemeente Voorst, via de mail: voorst@unieksporten.nl of telefoon: 0618896516.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: