Direct door naar content
Wandelen in trek: initiatief van Cindy en Mariëlle leidt tot 'wandelvirus' afbeelding nieuwsbericht

Wandelen in trek: initiatief van Cindy en Mariëlle leidt tot 'wandelvirus'

22 maart 2021

Afgelopen jaar zijn Cindy en Mariëlle met een eigen wandelgroep in Vlijmen gestart. De twee wandeldames werden aan elkaar gekoppeld door Lian van de Veerdonk, beweegcoach bij Uniek Sporten De Meierij. Dat bleek een goede match. Ze begrepen elkaar en hadden ook precies hetzelfde voor ogen: gewoon een uurtje lekker wandelen en kletsen. Nu zij in elkaar een nieuwe wandelvriendin hebben gevonden, vinden ze het tijd om de groep uit te breiden.  

Lian van de Veerdonk heeft als beweegcoach bij Stichting De Schroef (onderdeel van Uniek Sporten De Meierij) de taak om mensen individueel te begeleiden naar passend beweegaanbod. Een groot deel van de mensen die zij op weg helpt komt zelf bij haar uit, maar er zijn ook mensen die worden doorverwezen vanuit hulpververleners in de zorg, welzijn en onderwijs. Zo kwamen Cindy en Mariëlle los van elkaar ook bij Lian uit. “Na het gesprek met Mariëlle dacht ik: dit lijkt één-op-één zo op het gesprek dat ik met Cindy heb gehad. Ik zag zoveel overeenkomsten in hun situatie en achtergrond dat het mij een goed idee leek om ze kennis met elkaar te laten maken”, vertelt ze in een Skypegesprek, samen met de twee wandeldames. 

Grenzen bewaken 

Cindy kwam uit een revalidatietraject voor haar fibromyalgie en hypermobiliteit en had daar al een duidelijk advies gekregen om haar grenzen goed te bewaken. “In een fitnesschool ga je je grens snel over omdat je veel mensen ziet die meer aankunnen. Je wil hetzelfde kunnen terwijl dat niet gaat”, zegt ze terwijl Mariëlle instemmend knikt. Mariëlle heeft sinds 2001 chronische pijn aan haar schouder en heeft meerdere revalidatietrajecten achter de rug. “Elke keer wordt gehamerd op je grenzen bewaken. Als je chronische pijn hebt is het lastig om te bepalen wat je grens is. Het even doorzetten wat we kinderen aanleren gaat bij mij niet.”  

Elkaar begrijpen  

Lian bedacht toen dat wandelen perfect bij hen zou passen. “Ik vind het belangrijker dat mensen gemotiveerd worden om meer te bewegen, in plaats van dat ze meteen heel intensief zouden moeten sporten. Op sporten hang toch al snel een stigma van zweten en moe worden. Een laagdrempelige beweegvorm als wandelen is juist heel goed, zeker als je zoals Cindy en Mariëlle chronische klachten hebt.” Omdat in Vlijmen nog geen wandelgroep bestond, besloten zij die zelf op te zetten. De eerste keer dat zij samen gingen wandelen bleken ze inderdaad helemaal op één te lijn zitten. “Ik begrijp Cindy en zij begrijpt mij. Als wij afspreken dat we morgen gaan wandelen en de een zegt ik trek het vandaag toch niet dan weet de ander wat je bedoelt”, zegt Mariëlle. “Ik heb er echt een wandelvriendin bij zo”, vult Cindy haar aan.  

Positieve energie 

Vanaf die eerste wandeling zijn ze al gaan kijken of ze de wandelgroep groter konden maken. “We willen graag ook andere mensen motiveren om mee te komen bewegen. Want zeker in deze coronatijd is de psyche belangrijk. We wonen tussen vier muren en die komen op je af. Om dan met iemand anders naar buiten te gaan waar de vogeltjes fluiten en het licht mooi tussen de bomen doorkomt, dat brengt zoveel positieve energie. Dat gunnen wij heel veel mensen die dat nog niet hebben ontdekt.”  

Laagdrempelig 

Bij die wandelgroep willen ze het laagdrempelige van het wandelen zelf ook in de organisatie houden, zegt Lian. “We houden ons niet aan strenge afspraken en verplichtingen. We hebben gewoon een appgroepje om af te stemmen wie er mee gaat. Er zijn ook geen kosten aan verbonden.” Na een oproepje op Facebook hadden ze al vijf personen die geïnteresseerd zijn om mee te gaan. Ze gaan pas echt in een groep wandelen als dat volgens de coronamaatregelen ook weer is toegestaan. De groep staat open voor iedereen, ook buiten de regio van Vlijmen. Ze hebben misschien één restrictie, bedenkt Lian. “Bij de eerste keer wandelen zeiden Cindy en Mariëlle: ‘We gaan niet als een stel lamzakken lopen’. Mensen moeten wel van een beetje doorwandelen houden dus. Verder maakt het niet uit wie je bent, of je wel of geen klachten hebt en wat je doet.”  

Veel animo

Mariëlle voegt daar nog aan toe dat dinsdag 10.00 uur in principe het vaste wandelmoment wordt van de groep. “Voor de rest is het gewoon: niet moeilijk doen, gewoon lopen en lekker lachen, want de lachspier is de belangrijkste spier in het lichaam!”  Er blijkt veel animo voor de wandelgroep. "Inmiddels hebben zich 30 mensen aangemeld om mee te gaan wandelen, we gaan nu meerdere wandelgroepjes samenstellen", aldus Lian. 

Op de foto staan Lian van de Veerdonk, buurtsportcoach, en Mariëlle, één van de initiatiefneemsters van de wandelgroep.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: