Direct door naar content
Beweegcoach Anne wil vooral dat mensen plezier krijgen in bewegen afbeelding nieuwsbericht

Beweegcoach Anne wil vooral dat mensen plezier krijgen in bewegen

29 maart 2021

Anne van Melis (30) is beweeg- en buurtsportcoach bij Uniek Sporten Noordoost Brabant. Vanuit GUUS beweegt je & Landerd SpoRtZO helpt zij mensen in de gemeenten Uden en Landerd bij het vinden van een passende sport. Het gaat dan om mensen met een beperking of chronische/psychische aandoening. Iedereen met een beweegvraag, kan bij haar terecht. Anne kijkt ook wat er achter die beweegvraag zit, zodat ze goed in beeld krijgt wat iemand écht nodig heeft om in beweging te komen.

Ervaar plezier in bewegen

Het gaat er volgens Anne vooral om dat je plezier krijgt in het bewegen. Als iemand met een beweegvraag zich bij haar meldt, kijkt Anne samen met die persoon naar wat diegene al doet en hoe hij of zij (meer) in beweging kan komen. “Het hoeft niet meteen heel ingrijpend te zijn. Kijk naar wat je dagelijks al doet en probeer dat om te zetten naar (meer) bewegen. Als je bijvoorbeeld wekelijks op visite gaat bij je broer of zus die verderop woont, ga dan eens wandelen in plaats van met de auto. Dan ben je toch weer in beweging gekomen. Iedere vorm van beweging is goed, je moet er zelf vooral plezier aan beleven!”

 

Iedere vorm van beweging is goed, je moet er zelf vooral plezier aan beleven!”

 

Kijken naar wat wél kan

Mensen met een beperking of aandoening ervaren vaak best veel drempels. En in deze tijd lijkt sporten en bewegen nog lastiger. Anne benadrukt dat het zeker nu belangrijk is om te kijken naar wat wél kan en om daar ook hulp voor in te durven schakelen. “Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo kwam er een tijdje terug een vraag binnen van een moeder van een kindje op het speciaal onderwijs met meervoudige gedragsproblematiek. Samen met de moeder heb ik gekeken naar wat goed zou passen. We kwamen uit op MonkeyMoves. Dat is op een speelse manier lekker bewegen. De begeleider van de groep is vaardig met het meisje en haar gedrag en dat klikte dus ook goed. Dat terwijl de moeder de overtuiging had dat haar kind andere kinderen tot last zou zijn en niet mee zou kunnen doen. Deze belemmerende gedachten hebben meer mensen, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Dit meisje heeft echt haar plek gevonden!”

Wandelend kennismaken

Op dit moment ziet alles er net een beetje anders uit. Normaal komt Anne bij iemand thuis voor het eerste gesprek. Tegenwoordig gaat ze buiten wandelen – als dat gaat. “Dat is een hele fijne manier: zo zijn we meteen al in beweging en worden mogelijke belemmeringen zichtbaar. Dan praten we over wat iemand leuk vindt om te doen en wat iemand al eerder aan bewegen of sport heeft gedaan. Ook geef ik alvast wat suggesties en kijk ik hoe ze daarop reageren. Vaak weten mensen al vrij goed wat ze willen en/of wat ze niet willen. Ook de financiën neem ik mee in het gesprek.”. Na zo’n gesprek zoekt Anne alles uit (de mogelijkheden, kosten, locaties). “Hoe het verder verloopt is per persoon heel verschillend. Ik kijk vooral naar wat iemand nodig heeft. Bij sommigen is dat een intensiever traject dan bij anderen.”

Landerd in beweging

Hoewel het in coronatijd niet altijd even makkelijk is om te bewegen, leidt het ook tot mooie nieuwe initiatieven. Zoals het initiatief in Landerd: ‘Landerd in beweging’. Elke week geven de beweegcoaches samen met zorg- en beweegprofessionals een beweegles van 15 minuten op muziek uit grootmoederstijd. Anne vertelt: “Iedereen moet mee kunnen doen, op ieders eigen niveau. Daarom doen we ook oefeningen vanuit de stoel mee. Zo kunnen ook mensen in een rolstoel of mensen die minder lang kunnen staan, mee doen met ‘Landerd in beweging’. Er zijn al best wat mensen die iedere week meedoen. Iedereen is enthousiast! Superfijn dat we dit vanuit ons thuisbasis bij Voetbalvereniging DAW Schaijk kunnen faciliteren”. ‘Landerd in beweging’ wordt dagelijks om 11:00 uur uitgezonden op LTV Landerd en is terug te kijken op YouTube.

 

“Ik weet dat die stap naar bewegen lastig kan zijn, daar heb je soms echt hulp bij nodig.”


Verder organiseren Anne en haar collega’s beweegactiviteiten in de multifunctionele accommodaties (MFA’s) in de verschillende wijken. Hier ligt ook een beweegrouteboekje, dat mensen mee kunnen pakken, met routes en oefeningen in de regio. Tegenwoordig gaat Anne ook vaak genoeg zelf met mensen sporten. Van badminton en wandelen tot oefeningen doen. Het kan allemaal. Anne wil iedereen vooral plezier laten ervaren in het bewegen en mensen zo goed mogelijk ondersteunen. “Ik weet dat die stap naar bewegen lastig kan zijn, daar heb je soms echt hulp bij nodig. Die ondersteuning wil ik graag geven.”

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten Noordoost-Brabant bieden gratis hulp en advies bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit aan iedereen met een beperking of chronische aandoening. Ze ondersteunen ook bij andere vragen, zoals het zoeken van financiële voorzieningen of vervoermogelijkheden. Heb jij een beweegvraag? Neem contact op met Anne of een van haar collega’s. Stuur een mailtje naar noordoostbrabant@unieksportenbrabant.nl of klik hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.


Het sportloket Uniek Sporten Noordoost-Brabant is een samenwerking tussen de gemeenten Bernheze, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss en Uden. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: