Direct door naar content
Gamers met een beperking gezocht afbeelding nieuwsbericht

Gamers met een beperking gezocht

02 april 2021

Esports en gaming zijn nog niet altijd toegankelijk als je een lichamelijke beperking hebt. Om hier oplossingen voor te bedenken is afgelopen jaar een wedstrijd uitgeschreven. Behalve Uniek Sporten is ook Players Enabled een van de winnaars van deze challenge. Dit platform wil gamers met een beperking gaan helpen bij het vinden van hun ideale ‘setup’, zodat je alle games kunt spelen die je wilt. Daarom zijn zij nu op zoek naar ervaringen van gamers met een beperking. 

Players Enabled is een idee van Ondernemerscollectief De Brouwerij uit Delft. In de challenge die werd uitgeschreven door Sportinnovator zagen zij een kans iets te doen wat goed bij ze past, vertelt Oskar Zakrzewski. “Wij merkten dat het voor mensen met een beperking in Nederland niet heel erg eenvoudig is om aan de hardware te komen om te gaan gamen. Veel spellen zijn namelijk zo uniek dat je een specifieke controller nodig hebt om deze games goed te kunnen spelen. Een verzorger of begeleider heeft daar ook niet altijd verstand van. De vraag die wij ons stelden was: hoe maak je zo’n perfecte setup? Hoe personaliseer je dat voor mensen met een beperking?” 

Belangrijke feedback

Ze willen vooral iets ontwikkelen waar je echt iets aan hebt als gamer met een beperking. Het gaat ze daarbij vooral niet om iets nieuws te bedenken als een game of een nieuwe controller, maar jou vooral te helpen bij het vinden wat bij jou past. Uit eerdere projecten hadden ze bij De Brouwerij al belangrijke feedback gekregen waar ze dit idee op konden bouwen. “We hebben ook game-ontwikkelaars in het collectief en zij hadden een spel ontwikkeld speciaal voor blinde kinderen. Zij gaven toen terug: ‘leuk, maar dit is weer een spel dat speciaal voor ons is gemaakt’. Zij gaven toen aan dat ze het eigenlijk veel leuker vonden als ze de spellen die er al zijn kunnen spelen.” 

Bestaande spellen toegankelijk maken

Met Players Enabled richten ze zich nu niet zo zeer op visuele beperkingen, maar dat idee bleek een belangrijke motivatie voor het platform wat ze nu willen opzetten. “Het idee is dat we bestaande spellen toegankelijk maken in plaats van weer nieuwe dingen bouwen waar niemand op zit te wachten. Omdat we die feedback al hebben gehad vinden we het ook zo leuk om dit project te gaan doen.”

Helpen bij optimaal spelplezier

In eerste instantie willen de mensen achter het platform vooral in persoonlijk contact advies gaan geven over wat voor game-apparatuur bij een specifieke beperking past. “Ik denk dat we met die eerste stap mensen goed kunnen helpen. We willen ze helpen met het instellen van hun setup om ze het optimale spelplezier uit een spel te halen en daarmee ook de connectie met anderen te geven die gaming vaak biedt.” Op de lange termijn willen ze kijken naar een meer geautomatiseerd proces, waarbij je met een paar klikken op het platform kunt vinden welke spullen je nodig hebt met jouw beperking om jouw favoriete game te kunnen spelen. 

Gamers gezocht

Om daar meer over te weten te komen is Oskar nu op zoek naar gamers met een beperking. Hij zoekt zowel gamers die zelf het gouden ei hebben gevonden als gamers die nog niet gamen of nog zoekende zijn naar een specifieke oplossing. “Wij hebben bijvoorbeeld al iemand ontmoet die maar met één hand een controller goed kan bedienen. Simpele spellen kan hij spelen, maar hij zou ook Fortnite met zijn vrienden willen spelen. Dat lukt nu niet omdat hij niet snel genoeg bij de knoppen van zijn normale controller kan. We zoeken dus juist ook mensen die wel gamen maar er tegen aanlopen dat ze niet alles kunnen.” 

Ben jij zo’n gamer? Neem dan contact op via PlayerEnabled@debrouwerij.io.

Wil je meer weten over gamen en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: