Direct door naar content
Mooie docu: ‘Bibian Mentel, durf te dromen’ afbeelding nieuwsbericht

Mooie docu: ‘Bibian Mentel, durf te dromen’

31 maart 2021

Het overlijden van Bibian Mentel afgelopen maandag heeft op veel mensen grote indruk gemaakt. Ze was behalve Paralympisch snowboardkampioen vooral een inspiratiebron voor velen met haar positiviteit. Dat ze die levenshouding tot het laatste volhield, blijkt uit de indrukwekkende documentaire die NOS-verslaggever Edwin Peek over haar maakte. Hij volgde haar de afgelopen zeven jaar tot afgelopen week. 

Peek filmde Bibian de afgelopen zeven jaar bij hoogtepunten in de sneeuw en dieptepunten in het ziekenhuis. Hij zag bij al die momenten haar onbegrensde positiviteit. “Zij zag overal een straaltje zonlicht.” Hij had ook gezien hoe zij als de paralympisch kampioene snowboarden werd. Zij had zelf voor gezorgd dat haar sport paralympisch werd. “Zonder haar was die sport nu niet paralympisch geweest. Maar haar invloed is nog veel groter. Vroeger kon je als gehandicapt kind gewoon niet sporten, dat was veel te veel gedoe. Voor Mentel bestond die grens niet. Als iemand vocht voor gelijke kansen, was zij het wel."

Denken in mogelijkheden 

In een interview in de documentaire zegt ze zelf ook dat het snowboarden haar om die reden veel heeft opgeleverd. “Snowboarden heeft mij ook vooral heel veel geluk gebracht om anderen te laten zien wat ze allemaal konden. Als ik naar de Nederlandse snowboardselectie van het moment kijk dan waren dat kinderen die werden weggezet als gehandicapten kinderen en snowboarden dat paste niet in hun plaatje.” Denken in mogelijkheden was het motto wat ze ook bij aan jonge snowboarders als Chris Vos meegaf. “Alles kan nog en durf te dromen. Als jij wil snowboarden dan gaan we lekker snowboarden, want dat kan je.” 

Opening eigen Cruyff Court

Vorige week kon Bibian nog bij de opening van haar eigen Speciale Cruyff Court bij De Hoogstraat Revalidatie zijn. Ze genoot daar volop en was vooral blij om te zien dat daar allerlei kinderen met een beperking gelijk gebruik konden maken van het sportveld. Bij die opening had Peek ook een laatste interview met Bibian, waarin ze ook positief naar haar laatste fase keek. “Tuurlijk zou ik nog hier liever nog veel langer willen zijn, maar aan de andere kant weet ik ook dat het goed is. Er is niets wat ontbreekt.” 

De documentaire ‘Bibian Mentel – Durf te dromen’ is te zien op NOS.nl

Bron: NOS.nl

Foto: Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: