Direct door naar content
Mawardi wil altijd bewegen en spelen afbeelding nieuwsbericht

Mawardi wil altijd bewegen en spelen

09 april 2021

Mawardi Yusuf (7) is een beweeglijk vrolijk kind. Ze heeft een verstandelijke beperking en autisme en doet aan allerlei beweegactiviteiten in Amsterdam mee. Bij de Sport en Funtoer was Mawardi bijvoorbeeld één van de enthousiaste deelnemers bomvol energie. Haar moeder stimuleert het bewegen ook door haar mee te nemen naar de speeltuin in de buurt en anders is er in de woonkamer ook genoeg ruimte om te dansen en te springen. 

“Ik vind trampoline springen, klimmen, glijden en spelen in het park leuk”, zegt Mawardi tijdens een videogesprek. Ze kan niet kiezen wat ze het leukste vindt. Als ze maar kan bewegen vindt zij het al goed. Op de speciaal onderwijs school waar zij zit doet ze nog iets anders waar ze haar energie in kwijt kan. “Rennen! Dan ga ik steeds sneller van de start tot de finish.” Terwijl ze dat enthousiast vertelt doet ze haar armen juichend in de lucht als een echte kampioen. “Ik kan wel honderd meter, maar ik kan ook nog wel even verder!”

Met andere kinderen spelen

Dichtbij hun huis is ook een grote speeltuin waar Mawardi vaak is te vinden. Haar moeder vindt het belangrijk om haar dochter daar te laten bewegen. “Zeker nu met corona. Als het mooi weer is dan gaan we naar buiten naar de speeltuin. Als niet zo goed weer is dan gaan we niet.” In de speeltuin leert Mawardi ook met andere kinderen te spelen. “Dat gaat soms goed en soms niet”, vertelt haar moeder. “Andere kinderen vinden het soms lastig om met haar te praten en zijn misschien ook een beetje bang, maar ik probeer haar toch met andere kinderen te laten spelen.” 

Skiën en dansen in de kamer

Als Mawardi door slecht weer niet naar de speeltuin kan, weet ze zelf ook nog wel wat creatieve oplossingen voor in huis. “Ik hou ook van skiën”, zegt ze ineens terwijl ze op haar sokken door de kamer schuift. Even later pakt ze een gymbal om daarmee door de kamer te stuiteren of ze gaat als een ballerina bij een muur staan om te dansen. “Ja, Mawardi is altijd in beweging en wil altijd wel een spelletje spelen”, besluit haar moeder. 

Fotocredits: Gemeente Amsterdam | Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: