Direct door naar content
Volgens beweegcoach Patrick is er altijd een manier om meer te bewegen afbeelding nieuwsbericht

Volgens beweegcoach Patrick is er altijd een manier om meer te bewegen

12 april 2021

Patrick is via de gemeente Deurne beweegcoach bij Uniek Sporten De Peel. Hij ondersteunt mensen met een beperking of aandoening bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit. Bewegen is volgens hem veel meer dan alleen fysiek fit worden. “Je kan zoveel bereiken door middel van bewegen. Je wordt er ook mentaal fitter door. En bovendien doe je vaak sociale contacten op.” Een ander belangrijk onderdeel van zijn werk, is het opstarten van aangepast sportaanbod. Dat doet hij samen met bijvoorbeeld sportverenigingen, vrijwilligers, zorgprofessionals en de gemeente.

Voor alle soorten beweegvragen
Mensen met een beperking of aandoening kunnen met alle soorten beweegvragen bij Patrick terecht. Wanneer iemand bij Patrick aanklopt, kijkt en luistert hij goed wat iemand echt wil. “Ik zie het als een start waarvan je nog niet weet waar de finish ligt.” En die finish kan op veel verschillende plekken liggen. Soms begeleidt Patrick iemand naar een sportvereniging, maar lang niet altijd. Een sportmaatje dat samen met iemand gaat wandelen, fitnessen of zwemmen kan ook een mooie oplossing zijn. En af en toe is het opstellen van een sportschema voldoende. Patrick: “Soms hoor ik tussen de regels door dat iemand eenzaam is. Dan zoek ik iets waar iemand ook in contact komt met anderen.”

Patrick: “Zo heb ik een aantal mensen bij elkaar gebracht die een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Dat begon met een avondje uit in een prikkelvrij restaurant. En inmiddels wandelen ze wekelijks samen in de bossen.”

Sportmaatje
Patrick ondersteunt ook bij het vinden van een sportmaatje. Een voorbeeld dat hem voor altijd bij blijft, is het verhaal van Peter. “Peter kwam bij mij toen hij al flink wat had meegemaakt. Na een niertransplantatie traden verschillende complicaties op. Een operatie volgde, maar deze operatie ging niet naar wens. Zijn been moest geamputeerd worden. Toen hij na een flink revalidatieproces weer op de been was, werd er kanker geconstateerd. Vervolgens klopte hij bij mij aan. Hij wilde zo graag kijken of hij nog kon golfen. Toen heb ik voor hem een sportmaatje gezocht: een heel gedreven golfer uit mijn netwerk. Het klikte meteen tussen die twee. Vanaf toen zijn ze samen gaan golfen. Peter werd steeds beter in golfen en ging ook wedstrijden spelen. Een sportmaatje is dan zoveel waard. En dat zag Peter ook, dus is hij zelf ook een sportmaatje geworden, van iemand met een psychische aandoening. Hij kreeg zoveel energie van het golfen. Dat heeft hij doorgegeven als sportmaatje. Helaas is Peter onlangs overleden, maar ik voel me wel geroepen om zijn verhaal door te vertellen. Het laat zien dat sport zoveel kan betekenen voor iemand.”

Ook bij psychische aandoeningen
De beweegvragen waarbij Patrick ondersteuning biedt, zijn ontzettend divers. Ook mensen met een psychische aandoening kunnen bij hem terecht. “Als je het over aangepast sporten hebt, denken mensen vaak dat je een zichtbare beperking moet hebben. Dat is dus niet het geval. Zo heb ik een man ondersteund die iedere dag opstond met de vraag: Doe ik ertoe? Hij had geen perspectief en geen structuur in zijn leven. Ik ging toen twee keer in de week met hem sporten. Dat zorgde ervoor dat hij in ieder geval twee dagen in de week een doel had om voor op te staan. Hij kreeg weer energie. Na een tijdje vroeg ik hem of hij vrijwilliger wilde worden. Dat wilde hij wel. Het vrijwilligerswerk zorgde ervoor dat hij er weer toe ging doen. Dat heeft hem veel positiefs gebracht. En het is allemaal begonnen met meer bewegen. Hoe simpel kan het zijn?” 

“Je kan zoveel bereiken door middel van sport.”

Opstarten aangepast sportaanbod
Minstens zo belangrijk in het werk van Patrick is het opstarten van aangepast sportaanbod of andere beweegprojecten. Op dit moment is hij bezig met het oprichten van de stichting Duofietsen. Een stichting waarin vrijwilligers samen met kwetsbare mensen een dagdeel gaan fietsen. Patrick: “Ik help dan bij de opstartfase en zorg er uiteindelijk voor dat een project zelfstandig draait. Daarbij zet ik ook mijn netwerk in. Bij de stichting Duofietsen heb ik bijvoorbeeld een zorgorganisatie betrokken die graag wil dat de vrijwilligers straks gaan fietsen met hun cliënten. Zo breng ik vraag en aanbod bij elkaar.” Ook hielp hij de hockeyvereniging bij het opstarten van een G-team. “Veel verenigingen weten niet goed hoe ze dat aan moeten pakken. Ik ondersteun dan van begin tot eind.” En vorig jaar organiseerde hij samen met zijn collega’s van Uniek Sporten De Peel de BraveRun, een ‘obstacle run’ waaraan ook mensen met een beperking of aandoening konden deelnemen. “Daar zag je dat niets onmogelijk is. Zoveel verschillende mensen namen deel. Mensen gingen met een rolstoel over de hindernissen, geweldig!”

“Er is geen berg te hoog. Als je de juiste mensen om je heen hebt, lukt het.”

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt
De beweegcoaches van Uniek Sporten De Peel bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere vragen, zoals het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Heb jij een beweegvraag? Neem contact op met Patrick of een van zijn collega’s. Stuur een mailtje naar depeel@unieksporten.nl of klik hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

Het sportloket Uniek Sporten De Peel is een samenwerking tussen de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: