&width=300&height=157&mode=crop)
?width=800&height=419&mode=crop)
Een slimme bril en app als ogen voor blinden
17 april 2021Een straatnaambordje, de prijs van een product in de supermarkt of een de ingredienten van een recept. Als je blind of slechtziend bent is het lastig om die belangrijke informatie tot je te nemen. Met een slimme bril en app bedacht door een Nederlandse startup komt daar verandering in. Envision kan namelijk met behulp van kunstmatige intelligentie supersnel informatie scannen en vervolgens in een spraakbericht verwerken.
Deze slimme bril is bedacht door Karthik Kannan en Karthik Mahadevan, die elkaar kennen vanuit hun studie in India. Ze kwamen op het idee tijdens een bezoek aan een blindenschool in India. Daar hoorden ze dat het verwerken van informatie eigenlijk heel erg belangrijk is voor de zelfstandigheid van blinden, vertelt Kannan in een interview met AD: “Het is lastig om dat allemaal te veranderen en toegankelijk te maken voor mensen met een visuele handicap. Dus je kan beter jezelf aanpassen. En dat hebben we met Envision gedaan.
Videobellen
Hun idee werd uiteindelijk aan de TU Delft werkelijkheid, waar Mahadevan verder was gaan studeren. Zijn collega-uitvinder volgde later ook naar Nederland om het bedrijfje op te richten. Ze begonnen eerst met het ontwikkelen van een laagdrempelige app, maar kwamen snel tot de conclusie dat een bril nog handiger is. Daar konden ze nog meer functies in stoppen die handsfree zijn te gebruiken. Een van die functies is de mogelijkheid om te videobellen. Dat maakt het volgens de bedenkers mogelijk om iemand mee te laten kijken met het passen van een geschikte outfit.
Automatisch talen herkennen
De bedenkers krijgen al allerlei mooie en inspirerende verhalen terug van gebruikers. Zo kon een blinde moeder dankzij de bril voor het eerst haar kind helpen met het huiswerk. In verschillende filmpjes hebben ze gebruikers van de bril en app ook aan het woord gelaten over hun ervaringen. Zo zegt Christiaan, die sinds acht jaar een visuele beperking heeft, dat hij dankzij de app bijvoorbeeld hem helpt bij het herkennen van objecten en mensen. “Maar ik ben het meest onder de indruk dat het ook tekst kan lezen. Ik kan nu al mijn eigen post lezen. Het beste daaraan is dat het automatisch talen herkent en het ook correct uitspreekt.”