Direct door naar content
Bijzondere video met Belgische Paralympiërs afbeelding nieuwsbericht

Bijzondere video met Belgische Paralympiërs

23 april 2021

“We filmden vier Paralympische atleten met verborgen camera’s. Dit is wat er toen gebeurde.” Met die boodschap begint een filmpje van het Belgisch Paralympisch Team, waarmee ze willen laten zien dat mensen met een beperking nog vaak worden aangestaard op straat. Met de campagne willen de atleten de aandacht vestigen op hun prestaties en vooral op de komende Paralympische Spelen. “Dat is het moment om te staren!”

In de video zie je bijvoorbeeld Para-atlete Gitte Haenen met haar prothesebeen langs een bushalte loopt. Dat levert tal van starende blikken op. De mensen die naar haar been kijken zijn onherkenbaar gemaakt en van extra grote ogen voorzien. Dat maakt het starende effect extra duidelijk. Ook als rolstoeltennisser Joachim Gérard over straat rolt zie je diezelfde priemende oogjes. 

Verder kijken dan beperking

Met deze video willen zij laten zien dat zij net als veel anderen met een beperking op straat veel worden nagekeken, terwijl als zij op de Paralympische Spelen staan bijna niemand kijkt. Daarom hebben ze de campagne ‘Now is the time to stare’ gelanceerd. De sporters willen daarmee oproepen om verder te kijken dan de beperkingen waarmee ze nu eenmaal dagelijks moeten leven. Ze willen zo ook een lans breken voor iedereen met een beperking die te maken krijgt met blikken die veroordelen of medelijden tonen. 

Meer respect en erkenning

Anne d’Ieteren, voorzitter Belgian Paralympic Committee, vindt dat de Paralympiërs meer respect en erkenning verdienen. “Helaas wordt er soms ook nog een beetje op hen neergekeken. Een jammerlijk maatschappelijk issue waar ook andere mensen met een beperking nog dagelijks mee worden geconfronteerd. Daar willen we met deze actie verandering in brengen.”

Bekijk de video hieronder:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: