Direct door naar content
Kijktip: Netflix-docu ‘Crip Camp’ afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: Netflix-docu ‘Crip Camp’

06 mei 2021

Tegenwoordig is het normaal dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als mensen zonder beperking. Daar is een lange strijd aan vooraf gegaan. In de Verenigde Staten is er altijd een sterke beweging geweest die vocht voor meer inclusie en toegankelijkheid. De voorlopers van deze gehandicaptenrechtenorganisatie leerden elkaar kennen bij een zomerkamp in 1971. Over dit Camp Jened en hoe dit als start van een protestbeweging gold, is nu een bijzondere Netflix-documentaire gemaakt: ‘Crip Camp’. 

Camp Jened was niet zomaar een zomerkamp. Het was weliswaar een kamp voor jongeren met een lichamelijke beperking, maar het was vooral een plek waar je niet het idee had dat je een beperking had. Er werd bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen begeleiding en jongeren. Dat was revolutionair ten opzichte van de aanpak van veel tehuizen en zorginstellingen voor jongeren met een beperking in die tijd. Zij konden zo op die manier eindelijk eens zijn wie ze wilden zijn. 

Vrijheid en gelijkheid

Het was kortom een plek waar vrijheid en gelijkheid voorop stonden. In de documentaire ‘Crip Camp: A Disability Revolution’ krijg je met archiefbeelden te zien hoe die vrije sfeer eruit zag. Tussendoor vertellen deelnemers van toen ook over hun ervaring, bijvoorbeeld sportactiviteiten. “Thuis werd je met je beperking niet bij een team gekozen, maar bij Jened moest je gewoon achteraan sluiten”, vertelt hij lachend. Doordat ze met gelijkgestemden waren, kregen ze ook de kans een mening te vormen over gelijke rechten voor mensen met een beperking. 

Protest met rolstoelen

Daar gaat de documentaire, die mede werd geproduceerd door Barack en Michelle Obama, vervolgens dieper op in. De groep jongeren vormden later namelijk het begin van een sterke protestbeweging. Toen President Nixon liet blijken dat hij het niet nodig vond om met een wet overheidsgebouwen toegankelijk te maken, besloten de jongeren van Camp Jened een gebouw in San Fransisco te bezetten met rolstoel en al. Dat was pas het begin. 

Als je wilt weten aan wie je veel rechten van nu te danken hebt, moet je zeker deze mooie docu gaan kijken. Bekijk hier de trailer:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: