Direct door naar content
Meer inclusieve speelplekken met Speeltuinbende XL  afbeelding nieuwsbericht

Meer inclusieve speelplekken met Speeltuinbende XL

12 mei 2021

Nu het steeds lekkerder weer wordt kan het speeltuinseizoen worden geopend! Als je een beperking hebt is spelen in een speeltuin helaas helemaal niet zo vanzelfsprekend. Kinderen met een beperking voelen zich vaak niet welkom in de speeltuin in de buurt doordat ze worden aangestaard of omdat de toestellen niet voor hen toegankelijk zijn. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind wil hier iets aan doen met het initiatief Speeltuinbende XL. 

Het Gehandicapte Kind zet zich met het project Speeltuinbende al tien jaar in om Nederlandse speeltuinen toegankelijker te maken. 550 gezinnen met een kind met een beperking zijn hierbij aangesloten om bestaande speeltuinen te controleren op drempels. Met Speeltuinbende XL wil de stichting een volgende stap zetten: zorgen dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Met speciale Samenspeelkisten vol inclusieve spelletjes kunnen kinderen leren hoe ze met elkaar kunnen spelen. Ook worden speciale Samenspeelmiddagen georganiseerd en kunnen ouders workshops volgen over het stimuleren van samen spelen bij kinderen. 

Een inclusieve speelplek in elke gemeente

Met Speeltuinbende XL wordt dus van alles georganiseerd om het samen spelen van kinderen met en en zonder beperking normaler te maken. “Maar dat kunnen we niet alleen”, zegt Projectleider en Speeltuinbendeleider Cerunne Bouts. “Daarom roep ik gezinnen, speeltuinen en gemeentes op om zich aan te sluiten bij de Speeltuinbende. Zodat er straks in elke gemeente ten minste één inclusieve speelplek is waar kinderen met en zonder handicap kunnen samenspelen.”

Eerste Samenspeeldag in Barneveld

Miranda Leeuwis, moeder van een dochter met een meervoudige beperking, heeft deze week de eerste Samenspeelkist voor haar lokale Speeltuinbende in Barneveld ontvangen. Binnenkort organiseert zij met deze kist vol spelletjes de eerste Samenspeeldag. “Naast dat ik hoop dat meer gezinnen met kinderen met en zonder beperking zich aansluiten bij onze Speeltuinbende, hoop ik dat er ook op meer plekken in Nederland lokale Speeltuinbendes opgericht worden. Wij zijn met dit initiatief de oplossing om kinderen met en zonder beperking samen te leren spelen en creëren écht inclusieve speelplekken en volop speelplezier voor iedereen.”

Ga voor meer informatie naar Speeltuinbende.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

'Meer ruimte nodig voor aangepast fietsen'

Irma Sluis in nieuw tv-programma met doven

Stein meest toegankelijke gemeente van Nederland

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×