Direct door naar content
Jetze Plat met winst op weg naar Spelen Tokio  afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat met winst op weg naar Spelen Tokio

26 mei 2021

Paratriatleet Jetze Plat heeft op weg naar de Paralympische Spelen in Tokio goede zaken gedaan. Bij een internationale triatlon in het Japanse Yokohama pakte hij eenvoudig de zege. Daarmee behaalde hij belangrijke punten binnen voor de kwalificatie voor de Spelen. Het is nog even de vraag of de Spelen echt doorgaan, maar anders is de ambassadeur van Uniek Sporten erbij. 

Jetze had zijn ticket voor Tokio al bijna op zak, maar hij had alleen nog niet voldaan aan een minimum aantal races in de kwalificatiestrijd. Met zijn gewonnen race in Yokohoma stelde hij niet alleen de kwalificiatie zeker, maar gaf hij ook een duidelijk signaal af naar de concurrentie op de paratriatlon. 

Parcoursverkenning op video
De voorbereiding op de wedstrijd was door alle coronamaatregelen in Japan anders dan Jetze gewend is. “We zijn gekluisterd aan de hotelkamers. Je kunt nauwelijks bewegen en daglicht krijg je enkel door de ramen. Het is lastig om je dan goed voor te bereiden op een race.” Het fietsparcours moest hij ook op afstand verkennen. “Ik had het parcours alleen op video gezien, dus het was opletten in de eerste ronde”, liet Jetze weten. In de race had Jetze al na het zwemmen een flinke voorsprong die hij met de handbike uitbouwde. Bij het slotonderdeel hoefde hij daardoor geen risico te nemen. Landgenoot Geert Schipper werd achter Jetze tweede en is daarmee ook goed op weg naar Tokio. 

Gaan de Spelen door? 

Voor Jetze en zijn teamgenoten staan na deze race op 5 juni al het volgende testmoment op de agenda in Leeds. Al die voorbereidende wedstrijden en trainingskampen zijn helemaal gericht op dat ene belangrijke moment in Tokio. Het blijft nog wel spannend of de Spelen echt doorgaan door de ontwikkelingen van het coronavirus in Japan. 

Flexibel zijn 

Para-atlete Fleur Jong leest die berichten ook, maar toch maakt ze zich geen zorgen over het doorgaan van de Spelen. Zij houdt zich vast aan de informatie die zij vanuit NOC*NSF krijgt dat de Spelen door kunnen gaan op een veilige manier. Zij gaat ervan uit dat de organisatie en Nederland daar goed over nadenkt. “Als de kans zich voor doet dan sta ik daar en dan ga ik er helemaal voor. Als het onverantwoord is dan zal ik daar mee moeten dealen rechts of links om", zei ze in een interview met NOS.nl Het beïnvloedt haar voorbereiding daarom ook niet. “Ik bereid me zo voor: het gaat door. We bereiden ons zo ideaal mogelijk voor. De insteek is daarbij: wees zo flexibel mogelijk, want degene die zo flexibel mogelijk is die gaat ook winnen.”

Foto: via NTB

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: