Direct door naar content
Fit Vlaardingen verhalen deel 1 Herbie Bird afbeelding nieuwsbericht

Fit Vlaardingen verhalen deel 1 Herbie Bird

27 mei 2021

‘Suppen en kanoën kan echt iedereen. We zoeken naar oplossingen of aanpassingen op de sup of kano.’ Elize van Witzenburg geeft les op de Kano- en Supschool Herbie Bird. Ze geeft les op de Vaart met als instapplek Kanovereniging Natsec. Ook werkt Elize voor de commissie Aangepast Watersporten / Kanovaren van het Nederlands Watersport Verbond.

Soorten hulpmiddelen

Elize geeft kano- en suples aan mensen met allerleisoorten uitdagingen. Van mensen met autisme tot mensen met een visuele beperking die om die reden een hulphond hebben. ‘We hebben ook kano’s met extra ruimte voorin, zodat hulphonden gewoon mee kunnen.’ Mocht je een evenwichtsstoornis hebben, dan heeft Elize ook bredere supboards of sups met extra volume. ‘Hoeveel soorten kano’s en sups ik heb? Echt heel veel!’ lacht Elize, ‘daarom kan ik ook zeggen dat deze watersporten echt mogelijk zijn voor iedereen!’ Verder is er de mogelijkheid om een buddy mee te nemen. Zo is het ook mogelijk om met het hele gezin te komen kanoën of suppen. ‘We zoeken naar oplossingen of aanpassingen op de sup of kano, zodat echt iedereen kan komen genieten vande natuur,’ vertelt Elize trots.

Natuur

Vanaf het water heb je een heel andere kijk op de natuur dan vanaf het land. ‘Wist je dat een muis of een ree ook kan zwemmen? Dat zie je dan. Ik zou zeggen: neem in de zomer les, en ga in het voorjaar en in de winter genieten van de natuur en vogels.’ Wat Elize mooi vindt aan haar werk, is dat mensen met veel plezier een dag op het water beleven. Ze stappen het water een stuk ontspannener en gelukkiger af. ‘Ik gun het gezinnen zo om er even helemaal uit te zijn, weg

uit de dagelijkse sleur of weg van stress.’ Elize biedt mensen vertrouwen in eigen kunnen, zodat deelnemers even hun beperking achter zich kunnen laten.

Paralympische Spelen

‘Mijn toekomstdroom? Meedoen aan de Paralympische Spelen in 2024 met een echte afvaardiging!’ Van Witzenburgs droom is dan ook om een aantal mensen met een fysieke beperking mee te laten doen aan deze Spelen. Daar heeft de commissie nog drie jaar de tijd voor. ‘Ons streven is om over 3 jaar in twee klasses mee te doen: in een kajak en in een open-kano’. Elize probeert hiervoor mensen te trekken vanuit zowel de breedtesport als de topsport. Hoe mooi zou het zijn als ook deze groep sporters gaat trainen op de nieuwe trainingslocatie, de Willem-Alexander Baan in Rotterdam.

Open dagen

Elk jaar organiseert Herbie Bird een Open Kano Festival in Ossenzijl. In het tweede weekend van september zijn er dan wel 300 mensen welkom. Ook organiseert Elize twee familieweekenden per jaar: met Pasen en in de herfstvakantie. ‘Dan doen we naast suppen ook leuke uitjes, zoals speurtochten organiseren’.

Proefles

Voor een proefles kun je het best Elize bellen op telefoonnummer 06-24588269. Zie hier haar website. Elize is op dinsdag, woensdag en donderdag in Vlaardingen. De overige dagen in het Nationaalpark Weerribben-Wieden in Overijssel.

U kunt Herbie Bird hier vinden op de website van Uniek Sporten.

De digitale versie van dit artikel kunt u hier vinden. Zoek naar FIT Vlaardingen Magazine nr 11 “Lichtpuntjes aan de horizon”

Geschreven door ViB en foto door JoiFotografie

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: